Læsetid: 3 min.

For USA er det bedste ved Danmark: Grønland

Ny bog fremhæver, hvordan kongerigets nordligste del er betydningsfuld for alliancen med Amerika
Med den russiske missiloprustning i det arktiske område er Grønland blevet endnu vigtigere for det amerikanske beredskab. Det var et forsøg på en snuptagsløsning, da USA’s præsident, Donald Trump, tilbød at købe Grønland med ordene: ’I princippet er det ikke andet end en stor ejendomshandel.’

Med den russiske missiloprustning i det arktiske område er Grønland blevet endnu vigtigere for det amerikanske beredskab. Det var et forsøg på en snuptagsløsning, da USA’s præsident, Donald Trump, tilbød at købe Grønland med ordene: ’I princippet er det ikke andet end en stor ejendomshandel.’

Lucas Jackson

27. marts 2020

Et lille land med en truende nabo gør klogt i at søge beskyttelse hos en fjernereliggende stormagt. Derfor søgte Cuba under Den Kolde Krig at tækkes Sovjetunionen. Og i vort eget lands historie: Derfor søgte Danmark i tidligere tider gode relationer med Rusland – for derved at rejse et værn mod først Sverige, siden Prøjsen. Det var Rusland, der skræmte Prøjsen ud af Den Første Slesvigske Krig 1848-51 – og således gav Danmark en overmodig fornemmelse af sejr.

Da det i 1864 igen brændte på i Slesvig, var Rusland svækket af sit nederlag til Storbritannien, Frankrig og Osmannerriget i Krimkrigen 1853-56. Rusland kunne ikke længere skræmme Prøjsen fra fortræd mod Danmark, og Storbritannien skuffede danske forventninger om at træde i beskytterrollen. Fra nederlaget i 1864 frem til Anden Verdenskrig var Danmark uden stormagtsværn mod den mægtige nabo i syd.

Men netop Anden Verdenskrig åbnede en ny mulighed for beskyttelse mod fjenden, der nu hurtigt tegnede til at blive Sovjetunionen. Den handlekraftige danske ambassadør i Washington, Henrik Kauffmann, erklærede sig efter den tyske besættelse af Danmark 1940 uafhængig af den nazikuede danske regering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Sørensen
  • Alvin Jensen
Poul Anker Sørensen og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu