Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Bad Education’ skildrer et klassesamfund besat af resultater og af at tage sig godt ud

Hugh Jackman er formidabel i rollen som empatisk skoleleder i ’Bad Education’, der kan ses på HBO Nordic, og som med udgangspunkt i virkelige begivenheder fortæller om et menneskes dobbeltliv og økonomisk svindel i et skoledistrikt i New York
Frank Tassone (Hugh Jackman) og hans næstkommanderende, Pam Gluckin (Allison Janney), har gang i en god fidus i dramaet ’Bad Education’.

Frank Tassone (Hugh Jackman) og hans næstkommanderende, Pam Gluckin (Allison Janney), har gang i en god fidus i dramaet ’Bad Education’.

JoJo Whilden/Showtime

Kultur
24. april 2020

Hovedpersonen i Corey Finleys velformede, underholdende Bad Education, Frank Tassone (Hugh Jackman), er en succesfuld mand.

Han er leder af et lille skoledistrikt i Roslyn i nærheden af New York, som han takket være mange års hårdt arbejde har gjort til det fjerdebedste i hele landet. Gymnasieeleverne fortsætter på de bedste universiteter, og ejendomspriserne stiger, fordi områdets skoler og dermed området er blevet så attraktivt.

Frank fejres med rette som en brillant leder og et stort menneske, der også kerer sig om sine elever og de ansatte på skolen, og som husker alles navne og prøver at gøre alle glade og støtter dem, der har brug for det. 

Det er hårdt arbejde, som Frank får hjælp til af sin næstkommanderende, Pam Gluckin (Allison Janney), der ikke er lige så god til at håndtere mennesker, som han er, men som arbejder effektivt bag kulisserne.

Og det er der brug for, idet skoledistriktet er i gang med et større prestigebyggeri, som både skal se godt ud og give eleverne en bedre hverdag.

Men så er det, at Frank får fyret op under Rachel (Geraldine Viswanathan), den unge ’journalist’ fra skolens avis, der skal skrive om byggeriet – han opfordrer hende til ikke blot at skrive tandløse nyheder, men bide sig fast – og som begynder at grave i bilag og ringe til leverandører.

Noget er galt, og det viser sig, at Pam længe har bedraget skoledistriktet for hundredtusindvis af dollar til at finansiere et stort privatforbrug for sig selv og hele sin familie.

Manglende moral

Frank og skolebestyrelsen, med formand Bob Spicer (Ray Romano) i spidsen, beslutter sig for at lægge låg på affæren, og alt synes godt igen. Men Rachel fortsætter med at grave, og langsomt finder hun ud af, at Pam ikke er den eneste, der har raget til sig.

Det er måske synd at afsløre alt for meget af handlingen i Bad Education, der foregår i begyndelsen af dette årtusinde og er baseret på virkelige begivenheder i manuskriptforfatter Mike Makowskys hjemby. 

Men sikkert er det i hvert fald, at bedraget stikker dybere end Pam og er noget mere komplekst end ’blot’ et selvretfærdigt menneskes ublu forsøg på at rage til sig.

På et tidspunkt kalder Frank Pam for en sociopat, og hun svarer, at det ikke er hende, der er sociopaten. Det har hun ret i. Bad Education er i høj grad en film om ikke at kunne eller ville stå ved, hvem man er, at leve indtil flere dobbeltliv og lyve om stort set alting og om at være så besat af overflade, facade og fremtoning, at man bliver tom indeni, og ens moralske kompas holder helt op med at virke.

Stikpiller til klassesamfund

Hugh Jackman er fantastisk i rollen som den tilsyneladende effektive, altid glade, empatiske Frank Tassone, der er så dedikeret til sit arbejde, at han sjældent tager sig tid til at slappe af og more sig.

Udadtil er han den perfekte mand, men vi ved alle, at den slags ikke findes, og de små sprækker, der er i den ellers så ulastelige fernis – ligesom i det ansigt, han gerne lader stramme op for at virke så ung som muligt – bliver kun større og større sammen med Franks frustration.

Allison Janney er også formidabel som moderdyret Pam, der mener, at hun har fortjent alt, hvad hun har taget, fordi hun bestrider så vigtig en position i skoledistriktet.

Der er en scene i begyndelsen af filmen, hvor Frank opsøges af en mor, hvis søn har indlæringsvanskeligheder, og som er nervøs for hans fremtid. Frank får hende beroliget med, at sønnen nok skal klare sig og endda klare sig godt.

Det virker sympatisk, at han kæmper for alle elevers chancer for at få en god uddannelse. Men selv om han bestemt er et engageret menneske, handler det reelt lige så meget om målelige resultater og om at tage sig godt ud i forhold til resten af verden.

Bad Education er nok et drama, men den er ikke uden humor og bid, og ud over det fascinerende psykologiske portræt, den tegner af Frank Tassone, er den fuld af stikpiller til en verden og et amerikansk (klasse)samfund besat af succes og hierarkier og af at være bedre end alle andre, hvorfor mange er villige til at lukke øjnene for uregelmæssigheder af enhver slags – i hvert fald et langt stykke ad vejen.

’Bad Education’. Instruktion: Corey Finley. Manuskript: Mike Makowsky. Fotografi: Lyle Vincent. Længde: 103 minutter. Kan ses på HBO Nordic fra på søndag den 26. april

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her