Læsetid: 7 min.

Bombemål Shellhuset: De bad om et pusterum – og fik det

I Besættelsens sidste tid var københavnerledelsen af modstandsbevægelsen nær ved at blive optrevlet af Gestapo – derfor måtte London træde til og sendte 51 fly
Mosquito-bomberen fór med mindst 500 km i timen og i lavest mulig højde mod Shellhuset og fuldførte minutiøst sit pin point low raid. Billedet er fra bogen ’Bombemål Shellhuset – og katastrofen ved Den franske skole’. Foto: Imperial War Museum

Mosquito-bomberen fór med mindst 500 km i timen og i lavest mulig højde mod Shellhuset og fuldførte minutiøst sit pin point low raid. Billedet er fra bogen ’Bombemål Shellhuset – og katastrofen ved Den franske skole’. Foto: Imperial War Museum

1. april 2020

Man kan godt tænke sig, at den foreliggende fremstilling af bombardementet af Gestapo-hovedkvarteret i København for 75 år siden, er den sidste af slagsen. Der er næppe nogen, der kan komme meget længere, end historikeren Christian Aagaard er kommet her. I så fald er det godt, at den er så tilfredsstillende, som den er. Det er på alle måder et velovervejet og velproportioneret, grundigt og gedigent arbejde, som han har leveret.

Det kommer vidt omkring, både bredt historisk og hvad detaljen angår. Alene billedsiden er af en righoldighed, der ikke er set magen til. Forfatteren har ikke blot illustreret sin tekst. Han har sørget for et inciterende samspil mellem billeder (hvoraf mange er hidtil usete), udførlige billedtekster og brødtekst.

Så det unge menneske, der har mod på at lære den markante begivenhed at kende, som fandt sted herhjemme den 21. marts 1945, for ikke at tale om den europæisk-militære kontekst, »vores« luftbombardement fandt sted i, er i den grad velhjulpen med dette stofmættede billedværk liggende foran sig på bordet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

torben - nielsen

På side 143 i Politikens forlags udgave af: Besættelsens, hvem-hvad-hvor, står der: - at det er et lyskastertårn på godsbanegården, som bliver ramt.

David Joelsen

Lystårn siger eksperterne, og så smed flyveren bomberne for at komme væk unden en tung last. Nogle af de efterfølgende fly kastede bomber det samme sted, nemlig Den Franske Skole. Men det tekniske er underordnet, for der døde rigtig mange børn. Nogle druknede i alt det vand der blev sprøjtet på branden.