Læsetid: 6 min.

Daniel Defoe skrev med ’Pestens år’ europæisk litteraturs første store pestfortælling

’Pestens år’ er en mærkelig klassiker fra det tidlige 1700-tal beretter om det sidste store pestudbrud i England. Det er både skræmmende og umådelig interessant læsning
Pesten i London, men især samtidens forsøg på at håndtere og overskue pesten, er udgangspunktet for den engelske forfatter Daniel Defoes mærkelige, genreløse bog ’Pestens år’ (Oprindeligt fra 1722).

Pesten i London, men især samtidens forsøg på at håndtere og overskue pesten, er udgangspunktet for den engelske forfatter Daniel Defoes mærkelige, genreløse bog ’Pestens år’ (Oprindeligt fra 1722).

Album / Fine Art Images

3. april 2020

London blev ramt af byldepest i sommeren 1665. Faktisk døde de første mennesker allerede i vintermånederne, men da var vejret koldt, først i den tidlige sommers varme begyndte smitten for alvor at sprede sig. Det skete på én gang hurtigt og langsomt, sygdommen ramte massevis af mennesker, men åd sig samtidig gennem byen – fra vest mod øst – i et nærmest adstadigt tempo.

Det var der gode grunde til. Nok var London allerede dengang en af Europas største byer, der boede omkring en halv million mennesker, men nærmest al trafik foregik stadig til fods eller på hestekærre. I det hele taget var den meget lidt som en moderne storby.

Mange af de selvfølgeligheder, som for os organiserer byens rum, husnumre og fortove for eksempel, eksisterede endnu ikke. På intet tidspunkt havde nogen lagt en plan for byens vækst. De fleste boede under kummerlige forhold i overfyldte huse. Masser af husdyr gik rundt i byen. De offentlige kloakker løb åbent i gaderne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
  • Olaf Tehrani
  • Torben Lindegaard
Christian Mondrup, David Zennaro, Olaf Tehrani og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu