Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Engang troede CIA, at bøger var våben

Lara Prescotts spionroman ’Alt hvad vi var’, genfortæller dramaet bag Boris Pasternaks ’Doktor Zjivago’. Her planlægger CIA at bruge Pasternaks roman som våben i Den Kolde Krig
Den russiske forfatter Boris Pasternak (1890-1960). Fotograferet i sit hjem i 1959 i Peredelkino, Rusland.

Den russiske forfatter Boris Pasternak (1890-1960). Fotograferet i sit hjem i 1959 i Peredelkino, Rusland.

Ullstein Bild - Meller Marcovicz

Kultur
8. april 2020

En af de mest dramatiske episoder i moderne litteraturhistorie handler om manuskriptet til Doktor Zjivago. I midten af 1950’erne svirrede der i Sovjetunionen rygter om, at poeten Boris Pasternak nu endelig havde færdigskrevet et stort anlagt episk romanværk om krig og kærlighed i det gamle Rusland.

Ti år havde han arbejdet på bogen, og selv om forfatteren i modsætning til flere kolleger havde overlevet Stalins udrensninger, mærkede han regimets iskolde ånde i nakken. Elskerinden Olga Ivinskaja blev sendt i arbejdslejr – hendes forbrydelse bestod i at have inspireret Pasternak til romanen – og allerede inden det færdige manuskript var læst af nogen, blev det stemplet som systemkritisk og bandlyst af myndighederne. Intet østeuropæisk forlag turde udgive Doktor Zjivago.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her