Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Informations podcastpanel vil hellere høre på kilder end på journalister

Hver uge anmelder Informations faste læserpanel en ny aktualitetspodcast. I denne uge: Zetlands ’Helikopter’, som både får ros for sin uformelle mundtlighed og for sin evne til at støve gode kilder op uden for egne journalistiske rækker
Hver uge anmelder Informations faste læserpanel en ny aktualitetspodcast. I denne uge: Zetlands ’Helikopter’, som både får ros for sin uformelle mundtlighed og for sin evne til at støve gode kilder op uden for egne journalistiske rækker

Sofie Holm Larsen

Kultur
3. april 2020

Zetlands aktualitetspodcast ’Helikopter’ giver hver dag indblik i én aktuel nyhedshistorie af 20 minutters varighed. I denne tid er podcasten helliget coronakrisen og udkommer undtagelsesvist også i weekenden. Værter: Mads Olrik og Jakob Skaaning

»Værterne er klare i spyttet og undgår ledende spørgsmål«

Ulla Jensen er 71 år, pensioneret folkeskolelærer, bosat i Aalborg

»Helt overordnet synes jeg, at podcastafsnittene har været rigtig gode, selv om de alle sammen handler om corona, men det kan jo nok ikke være anderledes for tiden. Især det afsnit, jeg hørte i onsdags (25. marts, red.), var spændende. Det handlede om den pressekonference, som blev holdt, hvor Søren Brostrøm og Magnus Heunicke prøvede at overbevise folk om, at de var helt enige. Men det kunne man jo se, at de ikke var. Brostrøm var blevet banket en smule på plads, og det gik de i dybden med i Helikopter

»Blandt andet rejste de spørgsmålet om, hvorvidt man i en krisesituation egentlig kan være bekendt at stå og slå hinanden oven i hovedet. Det er jo rigtig frustrerende for os almindelige mennesker, som gerne vil have, at vores politikere og vores sundhedspersonale er 200 procent enige om, hvad retningslinjerne er. Det giver frustrationer og usikkerhed, når de begynder at have uenigheder. Så det synes jeg var et godt perspektiv.«

»Generelt synes jeg, at værterne i podcasten gør det supergodt. De er to, som deles om opgaven, og de har begge en god måde at tale på, forklare tingene på og stille spørgsmål på. De er meget klare i spyttet, de er velforberedte, og så undgår de at stille ledende spørgsmål. Det fremstår meget objektivt. Og endelig har de meget behagelige stemmer, hvilket jo også betyder noget, når man skal have dem i ørerne.«

»Jeg kan også godt lide, at det især er folk udefra, de interviewer. I et af afsnittene havde de blandt andet fat i en kvinde, der kunne fortælle om situationen i verdens største flygtningelejr. Og det er jo altid mere interessant at høre på folk, som har været ude og opleve virkeligheden, frem for bare at høre en journalist fortælle.«

»Jeg kunne egentlig godt tænke mig at give Helikopter en chance, når hele det her corona er lettet for at se, hvad de ellers kan diske op med. Så kan det være, at jeg sier den fra igen på et tidspunkt, hvis ikke jeg får lyttet til den jævnligt. Men den skal have en chance.«

»Helikopter dyrker en uformel mundtlighed – uden at det bliver poppet«

Martin Zoffmann er 41 år, kommunikationschef i Rambøll, bosat i Kgs. Lyngby

»Jeg har jo en lille kæphest med hensyn til brugen af kilder. Jeg kan godt lide, når det ikke bare er journalister, der interviewer journalister, men at man også inddrager førstehåndskilder, der kan finde ud af at formulere sig – og det er de gode til i Helikopter

»Jeg lyttede ekstra interesseret til det afsnit, der handlede om Cox’s Bazar i Bangladesh – verdens største flygtningelejr, hvor der i øjeblikket bor op mod en million rohingya-flygtninge. Jeg kender lidt til lejren, fordi en af mine kolleger fra Sverige har arbejdet frivilligt dernede med at etablere noget vandforsyning. I afsnittet havde de en kilde igennem med ret stort kendskab til flygtningelejren – og til kriser i det hele taget – og via hende fik man så rullet alle udfordringerne ud. Men man fik samtidig også forklaret, hvorfor det ikke nødvendigvis behøver at betyde, at en million flygtninge nu står overfor at blive udslettet af corona. Hvilket man ellers godt kunne frygte, fordi de sanitære forhold er så dårlige og deres sundhedstilstand så skrøbelig. Så der var også en smule håb.«

»Det er selvfølgelig en ærgerlig præmis, at det hele nødvendigvis skal handle om corona for tiden. Men jeg synes, at Helikopter løser opgaven bedre end Du lytter til Politiken, som vi hørte i sidste uge, og som jeg ellers plejer at bruge. Fordi de ikke forsøger at holde lytterne opdateret med det sidste nye. I stedet går de konsekvent i dybden med én specifik tematik, og så samler de lige kort op på, hvad der ellers er sket den dag, til slut.«

»Jeg synes også, at værterne er gode. De har ro på, og det virker, som om de dyrker en uformel mundtlighed – uden at det bliver poppet. Det gør, at man gider at lytte til dem.«

»Endelig synes jeg – og det er måske lidt uden for nummer – men den app, de har fået udviklet, er bare virkelig lækker. Visuelt indbydende, brugervenlig og intuitiv. Jeg fik lyst til at trykke på den og kigge på den – og de illustrationer og billeder, som følger med, er alle sammen af høj kvalitet. Og det gør en forskel for det samlede indtryk.«

»Jeg kunne godt forestille mig at blive ved med at lytte til Zetlands Helikopter. Måske ikke lige nu, hvor det hele handler om corona. Men når vi er omme på den anden side, kunne jeg godt forestille mig, at jeg her kunne få nogle andre og interessante perspektiver på nyhedsstrømmen, som jeg ikke får andre steder.«

»Man går ikke fra podcasten og tænker: ’Shit, nu går verden under’«

Julie Søholm er 27 år, medicinstuderende, bosat på Egmontkollegiet i København

»Jeg kan godt lide, at de taler med relevante fagpersoner – læger, sygeplejersker og krisehåndteringseksperter. De går direkte til den relevante kilde og siger: ’Fortæl os om problemet, hvad kan du lære os?’ Og det kan jeg egentlig godt lide. Det giver noget troværdighed, at det ikke er udsagn, som er blevet fortalt og fortolket, før de bliver videreformidlet.«

»Jeg er generelt ved at være lidt træt af at høre om corona, men det er jo en præmis for tiden. Og jeg synes, at afsnittet, der handlede om flygtningelejren, var interessant. Der ophører jo ikke med at være flygtninge, bare fordi der er corona. Så hvordan skal man gribe den situation an? Man kan jo ikke bede folk om at holde sig indenfor og holde to meters afstand til andre – så hvad gør man så? Det var spændende at høre om, synes jeg.«

»Generelt kan jeg godt lide, at de dykker ned i én historie hver dag, men så også lige slutter med et kort nyhedsoverblik. Så får man både dybden og overblikket på en gang. Desuden kan jeg godt lide værternes måde at præsentere historierne på. Selv om det er en alvorlig problematik, er værternes måde at fremlægge den på nærmest lidt … munter på en måde. Jeg går i hvert fald ikke fra podcasten og tænker: ’Shit, nu går verden under’. Jeg synes, at de formår at fremlægge en alvorlig problematik på en måde, så jeg synes, den er spændende at høre om.«

»Endelig er værten meget venlig at høre på og går ind til interviewet med en form for jævnbyrdighed med kilden. Det gør, at jeg føler, at jeg sidder midt i en samtale mellem to interessante mennesker – og det er helt klart med til at fange min opmærksomhed. Jeg kan også godt lide, at man – når man åbner appen, som i øvrigt er indbydende og overskuelig – både kan høre dagens helikopterafsnit, men også bare vælge at læse de vigtigste pointer i en ledsagende tekst, hvis man ikke lige synes, at man har 20 minutter tilovers.«

»Og så så jeg, at de også havde en anden podcast i appen, som de kalder Corona-frikvarter. Det, synes jeg, er ret sjovt – og et frisk pust. Så jeg kunne sagtens komme til at lytte til Helikopter fremover. Man kan også få studierabat. Det hjælper jo på det.«

Serie

Informations podcastpanel

Midt i en coronatid er der mere end nogensinde brug for perspektiv og overblik, og netop dét tilbyder de mange daglige aktualitetspodcasts, som for tiden dukker op herhjemme. Over de kommende uger anmelder vi en række af de mest populære med hjælp fra et eksternt anmelderpanel af tilfældige lyttere med hvert deres udgangspunkt. Informations podcastpanel består af: Julie Søholm på 27, der er medicinstuderende. Martin Zoffmann på 41, der er kommunikationschef i Rambøll. Og Ulla Jensen på 71, der er pensioneret folkeskolelærer

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her