Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Laura Ringos ‘Fødedygtig‘ er en enkel og loyal skildring af almindelige moralske fejltrin

At parforhold kan overskride deres holdbarhedsdato, og at inklusionsreformen i den danske folkeskole fører problemer med sig, er hverken nyt eller opsigtsvækkende. Det lykkes dog Laura Ringo at skabe helt fundamental indlevelse i en ung børnehaveklasseleders kvaler
Konfliktstoffet i Fødedygtig er lagt ud fra starten, helt tidstypisk, overskueligt og forudsigeligt, men den overordnede handlings simpelhed er til at leve med, når Laura Ringo beskriver de enkelte fatalt tilspidsede situationer så skarpt, som hun gør.

Konfliktstoffet i Fødedygtig er lagt ud fra starten, helt tidstypisk, overskueligt og forudsigeligt, men den overordnede handlings simpelhed er til at leve med, når Laura Ringo beskriver de enkelte fatalt tilspidsede situationer så skarpt, som hun gør.

Martin Lehmann

Kultur
17. april 2020

Det udløser pluspoint, hvis man under læsningen af en roman vrider sig i stolen og råber henholdsvis »AV!«, når en karakter kommer noget til, og »Av, av, av ...«, når det er selveste hovedpersonen (på hvis synsvinkel, man konsekvent hænger), der er skyld i det.

Den form for indlevelse er et af de mest basale og banale (og også meget rimelige) bud på fiktionens eksistensberettigelse. Og den lykkes det Laura Ringo at fremkalde i sin tredje roman, som også er hendes første roman til voksne efter de to ungdomsromaner Cremasterrefleksen (2017) og Papirsbryllup (2019).

Fødedygtig hedder romanen, som ikke bare er henvendt til voksne, men også handler om det at være voksen (eller prøve at blive det hen ad vejen). En roman om overgangen fra ungdommens forgabelser og idealer til voksenlivets forpligtelser og realiteter føjer sig automatisk til et konstant voksende bjerg af lignende historier. Hvoraf en del er rigtig fine, skal man lige huske, men det havde jeg altså glemt, da jeg satte mig til at læse – først helt skeptisk, så gradvis mindre skeptisk og til sidst bare opslugt af hovedpersonens virkelighedstro kvaler og loyalt skildrede moralske fejltrin.

Ordinære og anerkendte problemstillinger 

Fødedygtig handler om ordinære og i forvejen anerkendte problemstillinger, såsom at nogle parforhold overskrider deres holdbarhedsdato, og at inklusionsreformen i den danske folkeskole ikke fungerer. Laura Ringos hovedperson Liv lider under begge dele.

Hun er kærester med Dan, som forsker i grammatik og har mange ændringsforslag til hendes måde at være på. De er omkring tredive år gamle og ejer en lejlighed sammen på Amager. Det er et par år siden, Liv var hovedkulds forelsket i Dan, og han er ret alene med sin trang til at stifte familie. Ikke fordi Liv ikke kan lide børn – hun er netop blevet færdig som pædagog og har fået sit første job som børnehaveklasseleder på en folkeskole på Amager, men hun har hverken lyst til at have sex med Dan, være gravid eller til at bekende kulør.

Børnehaveklasseledertjansen overtog hun fra en anden ung pædagog, der gik ned med stress, fordi en dreng ved navn Ludvig tyranniserede klassen med voldelig adfærd. Ludvig skal gå klassen om, og han tyranniserer stadig. Ludvigs tyranni og Livs forsøg på at dæmme op for den fylder meget i romanen, men det er klogt og pædagogisk nok aldrig skildret som et uomgængeligt karaktertræk hos drengen, men derimod som en adfærdsmæssig blindgyde, ingen voksne omkring ham har evnet at hive ham ud af.

Den samme grænseoverskridende, afstumpede adfærd har bidt sig fast som en kollektiv norm i en 7.-klasse, der fungerer som eksempel på, hvor destruktivt et skoleklassefællesskab kan udarte sig.

Romanens handling strækker sig fra første skoledag, til julepynten bliver hængt op i Holmbladsgade. At denne tid bliver skæbnesvanger, er klart fra starten. Hvorfor skulle en roman placere en nyuddannet pædagog med alle de gode intentioner på en dårligt ledet folkeskole med omsorgssvigtede, voldelige børn, hvis det ikke var for at vise et hårdt sammenstød mellem idealer og praksis?

Sarkastisk og distanceret

'Fødedygtig' af Laura Ringo. 

Saxo
Forholdet til Dan er også affortryllet fra begyndelsen. Liv er gennemgående sarkastisk og distanceret i sin førstepersons nutidsfortælling. Selv om der er hul igennem til en vis ømhed over for børnene og en nostalgi efter den første tid med Dan, er hendes blik på ham (og de fleste andre voksne) temmelig køligt.

Hun koketterer nærmest med sin distance over for andre og og deres forventninger til hende. Som for eksempel her, hvor hun beskriver sin kærestes måde at tage imod hende på hjemme i det fælles køkken: »Han stiller spørgsmål og et æggeur til 20 minutter.« 

Hun bliver irriteret over det for hende utilsigtede ordspil på deres fælles postkasse, hvor der står »Dan Liv«. Jeg har haft svært ved at bestemme mig, om det er mest sjovt eller mest irriterende, når en forfatter lader sin hovedperson blive gal over romanens navnesymbolik (jeg landede på mest sjovt).

Uforudsigelighed er altså ikke romanens styrke, ligesom den heller ikke peger på problemer, der ikke før er fundet sprog for. Til gengæld gør det psykisk nas at blive sat i hovedpersonens sted, især når den arme, mere og mere galt afmarcherede stakkel er på arbejde og her kommer til kort som omsorgsfuld autoritetsfigur.

Livs blik på verden og de situationer, hun udsætter sig selv for i den, rager en, fordi der så åbenlyst bliver arbejdet for at holde en vis distance, samtidig med at ambitionen om meningsfulde relationer er tydelig. Kolleger beskrives  i så strakt arm som her: 

»Jan, der har en grøn jakke på og er et eksempel på en mandlig vikar, kommer gående.« 

Forholdet til den efter Livs mening noget emsige praktikant beskrives indirekte og præcist med formuleringer som »Stine siger, at jeg ved, hvad hun mener. Det gør jeg ikke.«

Ellers har Liv mest at gøre med den midaldrende børnehaveklasseleder Ulla, der gerne vil drikke cola og være venner og med en lidt spændende mandlig lærer. Konfliktstoffet i Fødedygtig er lagt ud fra starten, helt tidstypisk, overskueligt og forudsigeligt, men den overordnede handlings simpelhed er til at leve med, når Laura Ringo beskriver de enkelte fatalt tilspidsede situationer så skarpt, som hun gør.

Lauro Ringo: ’Fødedygtig’. Gyldendal, 218 sider, 200 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her