Læsetid: 3 min.

’Når støvet har lagt sig’ minder om, at gode historier sjældent handler om alt på en gang

Der var fra starten noget forjaget over søndagsdramaserien ’Når støvet har lagt sig’. Hvert afsnit hastede fra det ene anerkendte samfundsmæssige problem til det næste uden tid til at udfolde karaktererne. Det gjaldt også det tiende og sidste afsnit, som bød på nye hurtigt skitserede, dybt alvorlige temaer samt søgte forbindelser og plottvist
»Det er samvittighedsfuldt af en serie at tage så meget på sig. Men desværre har det også virket misforstået, sjusket og forhastet, at serien var så forhippet på at nå at sige lidt om alle problemer, der tegner sig i det danske samfund og dets nyhedsbillede.« skriver Lone Nikolajsen.

»Det er samvittighedsfuldt af en serie at tage så meget på sig. Men desværre har det også virket misforstået, sjusket og forhastet, at serien var så forhippet på at nå at sige lidt om alle problemer, der tegner sig i det danske samfund og dets nyhedsbillede.« skriver Lone Nikolajsen.

Jason Alami / DR

6. april 2020

I sin anmeldelse af første afsnit af DR1’s netop afrundede søndagsserie Når støvet har lagt sig skrev Katrine Hornstrup Yde, at seriens »sammenblanding af sociale nyhedsdagsordner og terrorfrygt er en lille søndagssofasutteklud, der skal give os indtryk af, at vi sætter os ind i noget vigtigt, uden at vi faktisk gør det«. Efter tiende og sidste afsnit må man konstatere, at det var sådan, det var med den serie.

Bedst som man troede, der ikke kunne presses flere hyppigt diskuterede emner af stor samfundsmæssig relevans ind i en enkelt serie, nåede manuskriptforfatterne bag serien, Dorte W. Høgh og Ida Maria Rydén, lige at bringe homofobi i mellemøstligt-danske familier på banen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Du har lige overværet den mest perfekte danske tv-serie, du formodentlig kommer til at møde i dit professionelle liv.

Lisbeth Glud, Arne Albatros Olsen, Marianne Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er formodentlig den bedste serie, du kommer til at se i dit professionelle liv. Den tager ikke ting under debat, den viser, hvordan folk møder vilkår, og hvordan de reagerer på dem - og den falder mærkeligt præcist sammen med den oplevelse, som mange lever med her under karantænen.

Dorte Schmidt-Nielsen, Lisbeth Glud, Arne Albatros Olsen og Marianne Nielsen anbefalede denne kommentar

Lige som de succes-romaner, jeg læste stakkevis af, da jeg gik i fjerde-femte klasse, så er der altid en der må lade livet, efter alt det forfærdelige, for at det kan ende lykkeligt, - i dette tilfælde måtte det så blive Holger.

Flemming Olsen

Ja, serien handler om alt muligt lige bortset fra terroristerne, som er blevet til offstage figurer underligt uden for handlingen og persongalleriet, fordi forfatterne ikke rigtigt turde gå ind i deres baggrund og motiver. Derfor bliver den underligt spændingsforladt og uden nerve trods de mange skyderier og bang-bang i 5 afsnit.

Jeg kan til gengæld anbefale den svenske serie i 8 afsnit "Kalifat" som gik på Svt, hvor den stadig ligger online. Her er der spænding fra først til sidst, personerne virker autentiske og ikke som filosofiske postulater, hvilket gør at man holder ved hele vejen igennem. Her følges en enkelt gæv (etnisk) politikvindes kamp for at afsløre et terrorkomplot på trods af korruption og skumle islamister. Den gode gamle aktantmodel igen igen uden 47 forskellige synsvinkler.

Thomas Tanghus

> Jeg kan til gengæld anbefale den svenske serie i 8 afsnit "Kalifat" som gik på Svt, hvor den stadig ligger online.

Den er også på Netflix.

Steffen Gliese

Det er en serie, der handler om konsekvenserne af en tragedie - i den grad en serie til tiden i vores coronatid.

Steffen Gliese

Det er utrolig sjovt, at en fuldkommen 100% underholdningsserie, der bare skal tænde op for hjernens sporstoffer, prætenderes at være mere realistisk. Vi har i sandhed fået vores virkelighedsfornemmelse sønderslået af alt for mange krimier.