Læsetid: 4 min.

Peter Handkes fortælling om sin mors liv og selvmord

Peter Handkes 50 år gamle bog om sin selvmyrdede mor tegner portrættet af et helt århundrede og et gribende billede af en kvinde
Peter Handskes lille bog 'Ulykkelig og uden ønsker' er skrevet for snart 50 år siden, i januar og februar 1972, og påbegyndt kun syv uger efter hans mors selvmord.

Peter Handskes lille bog 'Ulykkelig og uden ønsker' er skrevet for snart 50 år siden, i januar og februar 1972, og påbegyndt kun syv uger efter hans mors selvmord.

Julien De Rosa/Ritzau Scanpix

17. april 2020

Den danske forfatter Peer Hultberg skrev en bog, som bestod af hundrede romaner, fulde levnedsløb, med spænding, plot og alle de styrende indre og ydre kræfter, som hører romanen til. Hver roman var to-tre sider lang.

Se så engang den østrigske nobelprisvinder Peter Handke levere en roman på nøjagtig ni boglinjer.

Lidt baggrund for at lette forståelsen: Hovedpersonen er en kvinde født i en østrigsk landsby i den første fjerdedel af det tyvende århundrede. Tænk altså på uimodsagt patriarkalsk kultur, depression, en verdenskrig og medfølgende afsavn, strenghed i opdragelse og arbejdsliv, indsnævring af ånds- og kønsliv.

Og her så Peter Handkes roman:

»Ingen muligheder, alting fastlagt på forhånd: småfjas, et lille fnis, et øjebliks bestyrtelse, og derpå for første gang den fremmede, fattede mine man straks forlod barndomshjemmet med, de første børn, desuden hjælpe lidt til ved siden af den daglige dont i køkkenet, lige fra begyndelsen overhørt, selv mere og mere lukke ørerne, tale med sig selv, derpå dårligt til bens, åreknuder, en sidste mumlen i søvne, kræft i underlivet, og med døden er forsynet endelig gået i opfyldelse.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu