Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Rebecca Solnits erindringer er en fortælling om vold – og hvordan man slipper fri

Den amerikanske feminist Rebecca Solnits erindringer ’Recollections of My Nonexistence: A Memoir’ er en fortælling om vold, en dannelseshistorie og et aktivistisk manifest
»Jeg blev ikke voldtaget, selv om mange af mine veninder blev det, og vi brugte alle sammen vores ungdom på at navigere i forhold til den trussel, ligesom de fleste kvinder gør de fleste steder. Det rammer dig, selv om det ikke rammer dig,« skriver Rebecca Solnits i sine erindringer. 

»Jeg blev ikke voldtaget, selv om mange af mine veninder blev det, og vi brugte alle sammen vores ungdom på at navigere i forhold til den trussel, ligesom de fleste kvinder gør de fleste steder. Det rammer dig, selv om det ikke rammer dig,« skriver Rebecca Solnits i sine erindringer. 

Jude Mooney

Kultur
17. april 2020

Der er mange fortællinger om voldelige overgreb på kvinder. Om liv, som pludseligt bliver forandret af en katastrofal begivenhed. Disse fortællinger forløber som regel efter et fast skema: Først er der fred. Så finder det overfald sted, som smadrer fortællerens krop og ødelægger hendes liv. Til sidst kommer kampen for at finde fred igen.

Den amerikanske essayist, kulturkritiker og feminist Rebecca Solnit har i sine erindringer, Recollections of My Nonexistence: A Memoir, som netop er udkommet, valgt en helt anden måde at fortælle om vold mod kvinder på.

»Jeg blev ikke voldtaget, selv om mange af mine veninder blev det, og vi brugte alle sammen vores ungdom på at navigere i forhold til den trussel, ligesom de fleste kvinder gør de fleste steder. Det rammer dig, selv om det ikke rammer dig«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forskellen på mænds og kvinders perception af vold er, at kvinder ser sig selv som ofre, hvorimod mænd ser det som en del af livet. En del af det at vokse op og blive mand. Hvis vi skal af med volden, skal det blive legitimt for mænd at sige fra over for vold og blive understøttet i deres kamp for retfærdighed, hvilket sjældent er tilfældet. Populært sagt kan man sige, at vold mod kvinder er et overgreb, mens vold mod mænd er en oldgammel joke.