Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Rune Lykkeberg: Trump er den fjende, som den forfærdelige venstrefløj har fortjent

Der er mange fine iagttagelser og én katastrofal forsømmelse i den amerikanske stjernejournalist Ezra Kleins bog om konflikterne i amerikansk politik
'Trump kan blive leder af den republikanske stamme, fordi han så at sige hejser et flag, de samles omkring. Sanders derimod kan ikke erobre det demokratiske parti,' skriver Rune Lykkeberg i hans anmeldelse af Ezra Kleins bog om konflikterne i amerikansk politik.

'Trump kan blive leder af den republikanske stamme, fordi han så at sige hejser et flag, de samles omkring. Sanders derimod kan ikke erobre det demokratiske parti,' skriver Rune Lykkeberg i hans anmeldelse af Ezra Kleins bog om konflikterne i amerikansk politik.

Mandel Ngan

Kultur
24. april 2020

Donald Trump samlede tusinder omkring sig og talte til de politiske lidenskaber. Han råbte, at systemet var korrupt, lovede at kæmpe for den almindelige amerikaner imod eliten og angreb konsekvent ledelsen i det republikanske parti.

Hans tilhængere betragtede ham som en frelser.

På den måde overtog Donald Trump det republikanske parti og blev præsident.

Bernie Sanders samlede endnu flere tusinder til lidenskabelige politiske møder og blev af sine tilhængere dyrket som håbet om en ny tids leder. Han lovede at kæmpe for arbejderklassen imod millionærerne og milliardærerne, og han angreb ledelsen i det demokratiske parti.

Og sådan har Bernie Sanders nu tabt to primærvalg i træk.

Den, der begejstrer store forsamlinger og kalder til kamp mod undertrykkerne, vinder altså hos republikanerne, men taber hos demokraterne. Selvfølgelig er der forskel på Trump og Sanders, men den relevante forskel her er mellem de to partier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Private observationer underbygger din tese om "polarisering, der synes i færd med at undergrave demokratiet som en styreform i USA".

I mit tilfælde demokrater, der udtaler sig så voldsomt om republikanere og de røde delstater, at man som dansker bliver helt paf .... og det ville være helt utænkeligt, at man som ikke-amerikaner skulle kunne udtale sig på den facon om amerikanske borgere.

Det er også det arkaiske valgsystem med valg til Kongressen i enkeltmandskredse -
og valgmandsstemmerne til præsidentvalget, der fordeles efter "winner takes all"-princippet pr. delstat.
Dette valgsystem fremmer i den grad modsætninger imellem borgerne.

Men et demokrati er jo ikke at opnå 51% - og så slå de 49% oven i nødden.

Jens Christensen, Karsten Lundsby, Jan Rosberg og Anders Olesen anbefalede denne kommentar

God artikel.
"Demokraterne samles om det, de vil gøre, mens republikanerne samles omkring det, de er."
Er det ikke oprøret mod det bestående generelt?

Alle 2 partier er afhængige af den samme donor-klasse i de forbenede stater.
De politiske resultater heraf taler for sig selv.

Forstillingen i "gated media", ejet af selvsamme donor-klasse, er kayfabe.

Og det paradoksale er , at de fleste derovre ønsker sig et stærkt US, igen, og nok ved at enighed gør stærk.
Hvorfor, lyder det gode spørgsmål så, hvorfor kan der ikke bygges bro og kompromis? Svaret er umiddelbart den forfærdelige Trump, selvfølgelig. Dette er også Bidens opskrift på sejr, formoder jeg: Omfavnende landsfader, som må kunne samle om de mange om fælles almengode velfærdsmål, som erupæerne alle snart tager for givet..
Sådan må Biden da kunne lokke folk fra at stemme på tossen igen, nu han virkelig fjoger rundt i manegen og har opbrugt kvoten.
Person angreb, som bygger på den kvote er dog netop nok ikke vejen. Men fædrelandskærligheden og krise sammenholds strengene må give bonus,-Må vi alle bede til!