Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

’Vilde vidunderlige Danmark’ vil først og fremmest ramme os følelsesmæssigt

Med BBC’s blændende naturdokumentarer som forbillede gør DR1-serien ’Vilde vidunderlige Danmark’ alt, hvad den kan (og det er en del) for at få sine seere til at blive bløde, ramt af ærefrygt og imponerede over den danske natur
En god indikator for, om en naturudsendelse helst vil være oplysende eller helst vil være underholdende er, om man kalder sælens afkom for en sælunge eller en babysæl, skriver Lone Nikolajsen i sin anmeldelse af DR’s naturserie ’Vilde vidunderlige Danmark’.

En god indikator for, om en naturudsendelse helst vil være oplysende eller helst vil være underholdende er, om man kalder sælens afkom for en sælunge eller en babysæl, skriver Lone Nikolajsen i sin anmeldelse af DR’s naturserie ’Vilde vidunderlige Danmark’.

Danmarks Radio

Kultur
25. april 2020

En god indikator for, om en naturudsendelse helst vil være oplysende eller helst vil være underholdende, er, om man kalder sælens afkom for en sælunge eller en babysæl. DR1’s nye store dokumentarserie om den danske natur Vilde vidunderlige Danmark gør begge dele. 

Lars Mikkelsen, der leverer seriens fortællerstemme, gør sin speak en anelse blødere, idet han fremlægger den objektive kendsgerning, at der kun fødes omkring ti babysæler årligt i Danmark.

Men ordvalget er ingen principsag, og Lars Mikkelsen kalder den herefter for en unge, idet man oplever det lille hjælpeløse væsen, hvis pels endnu ikke er vandskyende, og som af separationsangst drives ud til sin mor i vandet, hvor den risikerer at dø af kulde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Agnete La Cour

At der optræder en ikke-vildtlevende kongeørn i udsendelsen, så de vildtlevende ikke skræmmes væk af al den hurlumhej med fotografer mm, og at man ser et kuld ræveunger i hulen, som man da ikke sådan lige møder, når man går en tur, skæmmer ikke på nogen måde udsendelsen. Hvis man ikke i forvejen har lyst til at passe på naturen, må man ubetinget få den lyst ved at se udsendelsen. Den er fantastisk! Jeg glæder mig til søndag aften kl. 20.

Nette Skov, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Rolf Andersen, Malan Helge, Anne Schøtt og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hvor er det dejligt at programmet kan vise, hvor smuk en natur, vi har I Danmark. Der har været en tendens til at undervurdere den, som det f.eks kommer til udtryk i Michael Falch sangen: " I et land uden høje bjerge"

Nette Skov, Alvin Jensen, Viggo Okholm, arne tørsleff, Malan Helge, Agnete La Cour og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Charley Kristensen

Bestemt en dejlig naturserie fra DR. Men den skæmmes efter min mening, ligesom det også er tilfældet med BBC's naturdokumentarer, af en alt for voldsom brug af en bestemt effekt. Børn, der ser disse udsendelser, må jo tro, at dyr i naturen normalt bevæger sig i 'slow motion'. Det kan bestemt have sin berettigelse at bruge denne effekt, f.eks. hvis en fugls vingeslag foregår alt for hurtig til at det menneskelige øje kan følge med. Men som det er nu, har man indtryk af, at teknikken ofte kun anvendes, fordi man kan.

Da jeg vist er noget nær den eneste person i dette land, der har det tungt med Lars Mikkelsen, tænker jeg, at jeg godt kan skrive følgende uden at han bliver alt for ulykkelig - (og han er vel også instrueret til stemmeføringen) :
Jeg kan ganske enkelt ikke holde den patosfyldte og svulstige 'speak' ud, og musikken hjælper heller ikke, da det ved grød også er svulstigt og bombastisk.
- Nu vil jeg så faktisk gerne se programmet, så jeg prøver igen, jeg kan jo bare mute og sætte tekst på;)

Erik Feenstra, Ulrik Bjørn Jeppesen, Alvin Jensen, Per Hansen, Thomas Tanghus, Søren Nielsen, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Rolf Andersen og Dennis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Katrine - lige hvad jeg gjorde i går gennem de to første afsnit: Væk med lyden - både Lars M's drævende stemme og den højdramatiske og støjende musik - og så tekster på. Ellers var det aldrig gået.

Jeg spolede dog en del, da det mest var et eksperiment, at jeg ville stifte bekendtskab med serien.

Men ordene: Musemor og rævefar og en krabbe, der er en hippie osv. osv. I g*der! Er det for børn? Det er jo en omvendt Beatrix Potter, hvor balletdanserne er klædt ud som Dyrene i Hakkebakkeskoven.

Alvin Jensen, Per Hansen, Trond Meiring og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

He he Maj-britt, nu synes jeg egentlig Ikke LM's stemmeføring er drævende, snarere ekstrem langsom, måske havde det været federe, hvis det havde været drævende jysk - eller københavnsk for den sags skyld;)
- Og åh nej, nu tog du lidt modet fra mig, med musemor, rævefar og hippie-krabbe..., hvad filan er der med DR, der åbenbart mener, det er nødvendigt at tale ned til befolkningen, øv!

Alvin Jensen, Per Hansen, Thomas Tanghus og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Vel, Katrine - måske skal du nøjes med billederne ;-)

Søren Nielsen

Musikken er det værste. Jeg kommer til at tænke på Hardingers tekst: 'nu har jeg købt mig en walkman, så lyder skoven som New York, man'.
Det lyder dog ikke som New York, men som en actionfilm instrueret af Wolfgang Petersen.

ingemaje lange, Alvin Jensen, Per Hansen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Lydsiden er lækker som en banana-split - i ti sekunder. Så bliver det 'bare for meget'. Det er synd for de fine billeder. Der er ikke behov for den overdramatisering, som får mig til at tænke på Jacques Cousteau og hans super livsfarlige ekspeditioner med trut og fanfarer i 1960erne. Et mindre oversentimentalt lydbillede kunne skabe mirakler og gøre naturen langt mere naturlig.

Thomas Andersen

Jeg har aldrig forstået lydeffekterne, jeg får simpelthen spat af at alle dyr skal "larme når de bevæger sig.

Ulrik Bjørn Jeppesen

Jeg decideret hader den svulstige musik, der samtidig er alt for høj. Et kolossalt kraftigt vrid i farvebalancen og uhæmmet brug af filtre, får billederne til at ligne produktet fra et begynderkursus i Photoshop. Det er intet at gøre med lyset i Norden, der minder mere om en dårlig reklame for et tropeland. Det er desværre ødelæggende for det kæmpe forarbejde der er gjort og forvridende for vores opfattelse af den danske natur.

Erik Feenstra og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Indledningen med billeder der glider ind og ud i hinanden er virkelig ikke vellykket. Det er helt psykedelisk og helt ved siden af emnet.