Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Yves Tumors levende lydlabyrint er blevet sværere at danse sig igennem

Amerikanske Yves Tumor er på få år gået fra kølig, elektronisk musiker til kontaktsøgende støjshaman, der inviterer os ind i smukke, men indviklede omgivelser
Yves Tumor er et intenst bekendtskab af en musiker. Man kan ligesom nå ham til en vis grænse, både fysisk og mentalt. Hans krat af lyd er så tæt, ordrigt, knitrende og indviklet, at det virker umuligt at komme hele vejen igennem, skriver anmelder Sophia Handler.

Yves Tumor er et intenst bekendtskab af en musiker. Man kan ligesom nå ham til en vis grænse, både fysisk og mentalt. Hans krat af lyd er så tæt, ordrigt, knitrende og indviklet, at det virker umuligt at komme hele vejen igennem, skriver anmelder Sophia Handler.

WARP Records

Kultur
24. april 2020

Når amerikaneren Sean Bowie bruger stemmebåndet, er det en raspet, men klar røst, der kommer ud. Under aliasset Yves Tumor har han de seneste fem år produceret eksperimenterende, elektronisk musik – men han lyder alligevel umiskendeligt som en garvet rocksanger.

På sit fjerde studiealbum, Heaven To A Tortured Mind, synger han lytteren ind i et mørkt, uigennemtrængeligt krat af elguitar.

Yves Tumors stigende brug af traditionelle synge-og-spille-til-virkemidler fra genrer som grunge, soul og funk, gør, at det efterhånden er blevet svært at finde det specielt elektroniske (og sædvanligvis klubbede) ved ham som artist.

Men der er ingen tvivl om, at han lever op til at blive kaldt eksperimenterende. Hans utæmmede, vildtvoksende sange er bare blevet sværere at danse sig gennem.

Moderne heksedoktor

Yves Tumor er på få år gået fra kølig, elektronisk musiker til kontaktsøgende støjshaman. Hans selvudgivne debutalbum, When Man Fails You, var en samling dæmpede, nærmest generte, instrumentelle numre, komponeret af synth, støj og feltoptagelsesagtige vokalsamples.

De gled gennem selv de snævreste øregange. Siden har han så vist sig at være et værre sludrechatol af en sangskriver – som i længden kan virke lidt trættende.

Yves Tumors forudgående udgivelse, Safe In The Hands Of Love, var et album, der spændte bredt genremæssigt. Mellem de poprockede sange lagde han samarbejder ind med de danske, elektroniske musiknavne Croatian Amor og Puce Mary fra pladeselskabet Posh Isolation.

Heaven To A Tortured Mind lægger sig i forlængelse af denne genreblanding. Her er der dog kun blevet plads til et eneste instrumentalnummer. Så hvis man ser hans indtil videre fire udgivelser som en priktegning, hvor lytteren skal forbinde prikkerne med streger for at danne en figur, er der altså ved at tegne sig et vokalbaseret lydmønster.

Heaven To A Tortured Mind er et moderne, spirituelt værk. Yves Tumor synger om menneskets forhold til naturen, kemikalier og hinanden. Det korte »Identity Trade« kredser om elementerne ild og vand og giver et fint indblik i Yves Tumors egen, elektroakustiske vekslen mellem kulde og varme.

Nummeret lægger ud med en trommesekvens, udvikler sig til en form for guitarsolo for at ende med fremhævet bas.

På det efterfølgende »Kerosene!« udspiller der sig, hen over riff og bækkener, en længselsfuld, lettere tilgængelig duet. Yves Tumors stemme rammer både rockråheden og den soulede falset til præcision.

Temaet er som så ofte i disse to populære genrer den lidelsesfulde forelskelse.

»I can be anything / tell me what you need / I can be your baby in real life, sugar / I can live in your dreams«.

Men Yves Tumor behandler også det spirituelle i forelskelsen. Han er en messende heksedoktor, der på én gang tilbeder den og forsøger at uddrive den af sig selv.

Det er en veludført og troværdig, men også udmattende og uforudsigelig forestilling. Kun på det afkølede »Folie Imposée« tør man læne sig lidt tilbage.

Yves Tumor er et intenst bekendtskab af en musiker. Man kan ligesom nå ham til en vis grænse, både fysisk og mentalt. Hans krat af lyd er så tæt, ordrigt, knitrende og indviklet, at det virker umuligt at komme hele vejen igennem.

Man må acceptere, at man er havnet i en organisk labyrint, hvor omvejene er mange, ukontrollerede og levende. Og hvis man orker at se sig omkring, mens man kæmper sig vej, lægger man mærke til, at man er i smukke omgivelser.

Yves Tumor: ’Heaven To A Tortured Mind’ (Warp Records).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her