Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’Closer’ er dansevideoen, der bringer dig tættere på drømmen om de andre

Den fremragende dansevideo ’Closer’ bringer os helt tæt på kroppe i coronatidens afstand. Med den sommerfuglelette ballerina Maria Kochetkova og partneren Sebastian Kloborg i favntag gennem et øde København. Lige indtil solen står op over Øresund
Længslen ligger på lur i alle de udsøgte billeder i Tom McKenzies underskønne dansevideo. Med den letbenede russiske balletdanser Maria Kochetkova i stormfulde løft af den danske danser Sebastian Kloborg.

Længslen ligger på lur i alle de udsøgte billeder i Tom McKenzies underskønne dansevideo. Med den letbenede russiske balletdanser Maria Kochetkova i stormfulde løft af den danske danser Sebastian Kloborg.

Tom McKenzie

Kultur
22. maj 2020

Lyden af fødder dunker ikke i scenegulvet. Alligevel trænger dansen ud gennem skærmen og ind i tilskuerens sanser under den opsigtsvækkende smukke dansevideo Closer. Ved computerskærmen kommer man til at mærke sit eget åndedræt, efterhånden som man hypnotiseres af dansens heftige puls, som om man oplevede trinene på en scene.

Det gør man nu ikke. For danserne har forladt teatret og bevæget sig udenfor. Ud i et coronatomt og nattemørkt København. På gader, parkeringspladser og perroner – i sære favntag, hvor arme og ben forsøger at spjætte væk fra hinanden og holde afstand, selv om de tydeligvis trænger allermest til at holde fast om hinanden. Tæt – og tættere endnu.

I lyset fra billygter

Duetten Closer fra 2006 er koreograferet af franskmanden Benjamin Millepied, der også skabte koreografien til balletfilmen Black Swan. Musikken er Philip Glass’ værk Mad Rush fra 1979 – et klaverstykke, der blot varer 14 hektiske minutter. Her bliver de iltre gentagelsestemaer spillet af den danske pianist Alexander McKenzie med forrygende nerve og et næsten taktilt raseri. Her er ingen sødladen poesi; her er overleverkraft. Alexander McKenzie forvandler flyglet til et lokomotiv, der tvinger dansernes muskler til at bevæge sig hurtigere og hurtigere … både blødt og brutalt. Nærmest i slowmotion og fastforward på samme tid.

Videokunstneren Tom McKenzie følger danserne nysgerrigt. Hans kamera er uden blødsødenhed, uanset hvor meget forårsblæsten flår i dansernes hvide, løse tøj. Da kameraet på et tidspunkt ikke længere kan se kroppene i mørket, tændes et par billygter uden blusel. Danses skal der, uanset hvad. Der skal drejes og løftes uden ophør gennem natten, så længslen til sidst må møde morgenen og håbet. Velsagtens fordi afstanden er blevet for voldsom at bære bare en eneste nat mere.

Hun ved, hvad hun vil

Den danske danser og koreograf Sebastian Kloborg og hans russiske ballerina Maria Kochetkova bringer koreografien ud i storbyens coronaensomhed. Parret har gennem de seneste par år danset Closer til gallaer fra Mexico City til New York og Tbilisi.

I videoen mærker man dansernes fortrolighed med koreografien. De kender hvert et trin. Hvert eneste afsæt har den rigtige kraft, hver eneste afvisning har den rigtige tvivl. Trinene tvinger dem hele tiden ind mod hinanden. I deres inderlige partnerskab lader de intensiteten stige og stige. Deres ansigter er i ro, som om de dansede i drømme. Han holder hende i armhulerne, og hun lader sig løfte opad, mens hendes ben svirper ud i perfekt split, som om kun sommerfuglevingerne manglede på hendes svævelette krop.

Som ballerina har Maria Kochetkova danset sig til tops i den internationale balletverden. Hun er uddannet på Bolsjoj Teatret, men har siden danset hos både Royal Ballet i London, San Francisco Ballet og American Ballet Theatre. I 2019 brød hun ud som solist med soloforestillingen Maria Kochetkova – Catch Her If You Can i New York. Tydeligvis som en dansekunstner, der præcis ved, hvilke koreografer hun vil arbejde sammen med.

I Closer kan man se hendes vilde præcision. Hun løfter et ben og bøjer knæet ud til siden, indtil det er løftet højt op og helt ud for hendes skulder. Så begynder hun ellers at strække og bøje sine ben, som om de intet vejer. Stædigt og hurtigt – og uendelig smukt.

Hendes fødder befinder sig ikke i balletsko, men i sneakers. Hendes hverdagshestehale giver også hendes spinkelhed et endnu mere sårbart og almenmenneskeligt udtryk, og dog er hun tydeligvis bomstærk. Med så lange linjer og så langstrakt en muskeltoning, som næsten kun russiske ballerinaer har det.

Æstetisk bodyguard

Den mørkskæggede Sebastian Kloborg er hendes flotte partner. Han er uddannet danser ved Den Kongelige Ballet, men har også danset i udlandet. Siden 2011 har han også skabt sine egne koreografier, blandt andet for Kammerballetten. Som danser har han noget gådefuldt over sig, og i Closer er der en natlig mystik over hans agtpågivenhed over for kvinden – som var han en æstetisk bodyguard, der både værner om hende og om trinene, mens han igen og igen løfter hende op fra brostenene. Han løfter hende i voldsomme, lodrette løft – løfter hende, som om det netop er løftet, der er hans fornemste opgave: Løftet væk fra smitten …

Tom McKenzie

Dramaturgisk er Closer skabt som en cirkelbevægelse. Videoversionen forstærker dette træk, fordi videoen begynder i dansernes stue, hvor coronaen har tvunget møblerne ud langs væggene, så danserne kan træne og danse på midten af gulvet. Herfra virker det, som om det er dansen selv, der sprænger sig vej ud i den forbudte virkelighed, omtrent som et nyt dansebud på Palle alene i verden.

Videoens klipning er eminent og ubesværet organisk. Når danseren løfter sin kvinde op hjemme i stuen, griber han hende et nyt sted – lige foran Christianskirken. Eller på en bro. Eller på et tomt samlingssted på Amager … Videoen bliver dermed også en kærlighedserklæring til København.

Billedmæssigt kulminerer ensomhedsskildringerne på den øde Nørrebro Station, hvis desinficerede dørhåndtag og graffitirensede fliser lyser op i nattemørket i en evigt retromærket nuance af turkisgrøn. Ensomhedsturkis.

Længslen efter liv og støj bliver undervejs til en besættelse. Så da danserne når frem til Amager Strand, og solen omsider står op over Øresund, mens den skinner på de to udmattede kroppe i sandet, opstår en følelse af næstenlykke. Det er lige ved, at man selv tjekker, om vinden nu også har blæst hårtjavserne og nattesøvnigheden væk. Fordi det er som at være der selv.

Det er ikke mindst her i solopgangen, at man som tilskuer mærker vreden over tidens tvungne afstand og længslen efter dansen. Og drømmen om at komme tæt på de andre derude i virkeligheden. I hvert fald tættere.

’Closer’. Koreografi: Benjamin Millepied. Musik: Philip Glass. Pianist: Alexander McKenzie. Dansere: Sebastian Kloborg og Maria Kochetkova. Video: Tom McKenzie. Find videoen på YouTube

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her