Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Filmen ’Official Secrets’ fortæller om kvinden, der afslørede Storbritanniens løgne

I sit elementært spændende, virkelighedsbaserede drama, ’Official Secrets’, sætter Gavin Hood en fed streg under, at der i en verden, hvor et land kan finde på at lyve for sine borgere, er brug for modige, idealistiske mennesker
I filmen ’Official Secrets’ modtager Katharine Gun en e-mail, hvor hun får besked på at grave skidt frem om medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, så de kunne presses til at stemme for resolutionen om at invadere Irak.

I filmen ’Official Secrets’ modtager Katharine Gun en e-mail, hvor hun får besked på at grave skidt frem om medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, så de kunne presses til at stemme for resolutionen om at invadere Irak.

CAP/RFS

Kultur
20. maj 2020

Den 31. januar 2003 modtog oversætteren og efterretningsagenten Katharine Gun og hendes kolleger i den britiske efterretningstjeneste Government Communications Headquarters (GCHQ) en e-mail fra en amerikansk NSA-agent, Frank Koza.

Koza bad dem hjælpe med at grave skidt frem om medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, så de kunne presses til at stemme for resolutionen om at invadere Irak. Forespørgslen var godkendt af Guns overordnede og dermed den britiske regering, men både hun og de øvrige medarbejdere i afdelingen havde det skidt med at gøre, som der stod.

Det var ikke bare uetisk, det var også ulovligt, og det ville hjælpe USA’s og Storbritanniens regeringer med at legitimere en krig mod Saddam Hussein og de masseødelæggelsesvåben, politikere – også i Danmark – påstod, at han havde, men som de færreste reelt troede på.

Efter lidt betænkningstid besluttede Gun sig for at kopiere e-mailen og lække den til en ven i en antikrigsbevægelse, som gav den videre til en journalist, Matthew Bright, på avisen The Observer, som skrev stort om sagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Oluf Husted

Katharine Gun og Ray Mc Govern kom til Danmark i oktober 2013, for at tildele Frank Grevil:
"The Sam Adams Award" for sit mod, som whistleblower. Det var i Politikens Foredragssal.

Scandinavian Stars Danske Støtteforening betalte for Katharine Gun og familien,
alle omkostninger til transport og ophold, nu glæder vi os til at se filmen.

Charlotte Bæk, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Oluf Husted

Rettelse:

Ovennævnte begivenhed, hvor Frank Grevil fik en whistleblower-pris, var IKKE i 2013,
men foregik i april 2009, hvor Katharine Guns datter var baby og altså nu 11 år.

Se denne TV-samtale om filmen: "Official Secrets" fra efteråret 2019:
https://www.youtube.com/watch?v=u6n1VFDJ3CY

Charlotte Bæk, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Charlotte Bæk

Oluf: første gang Katharine og Ray var i Danmark var i april 2004, da Katharine modtog Samuel Adams Award for Integrity in Intelligence (SAAII). Frank gik offentlig samme dag (den 14. april) - dvs. afslørede, at det var ham som stod bag den danske læk, og kom forbi hotellet for at være med til prisoverrækkelsen. Ray og Katharine deltog begge ved høringen om baggrunden for Irakkrigen (på Christiansborg dagen efter). Men det er ganske rigtigt at de kom retur, da Ray og Katharine præsenteret Frank med den samme pris nogle år senere (2009, som du siger).