Læsetid: 3 min.

Filmen ’Official Secrets’ fortæller om kvinden, der afslørede Storbritanniens løgne

I sit elementært spændende, virkelighedsbaserede drama, ’Official Secrets’, sætter Gavin Hood en fed streg under, at der i en verden, hvor et land kan finde på at lyve for sine borgere, er brug for modige, idealistiske mennesker
I filmen ’Official Secrets’ modtager Katharine Gun en e-mail, hvor hun får besked på at grave skidt frem om medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, så de kunne presses til at stemme for resolutionen om at invadere Irak.

I filmen ’Official Secrets’ modtager Katharine Gun en e-mail, hvor hun får besked på at grave skidt frem om medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, så de kunne presses til at stemme for resolutionen om at invadere Irak.

CAP/RFS

20. maj 2020

Den 31. januar 2003 modtog oversætteren og efterretningsagenten Katharine Gun og hendes kolleger i den britiske efterretningstjeneste Government Communications Headquarters (GCHQ) en e-mail fra en amerikansk NSA-agent, Frank Koza.

Koza bad dem hjælpe med at grave skidt frem om medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, så de kunne presses til at stemme for resolutionen om at invadere Irak. Forespørgslen var godkendt af Guns overordnede og dermed den britiske regering, men både hun og de øvrige medarbejdere i afdelingen havde det skidt med at gøre, som der stod.

Det var ikke bare uetisk, det var også ulovligt, og det ville hjælpe USA’s og Storbritanniens regeringer med at legitimere en krig mod Saddam Hussein og de masseødelæggelsesvåben, politikere – også i Danmark – påstod, at han havde, men som de færreste reelt troede på.

Efter lidt betænkningstid besluttede Gun sig for at kopiere e-mailen og lække den til en ven i en antikrigsbevægelse, som gav den videre til en journalist, Matthew Bright, på avisen The Observer, som skrev stort om sagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Steffen Gliese
 • Katrine Damm
 • Oluf Husted
 • Michael Larsen
 • Pietro Cini
 • Thorkel Hyllested
 • Olaf Tehrani
 • Anne Søgaard
 • Estermarie Mandelquist
 • Eva Schwanenflügel
 • Tommy Clausen
 • Jane Jensen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Poul Anker Juul
 • Espen Bøgh
 • Anders Olesen
 • Charlotte Bæk
 • Christian Skoubye
 • Steen K Petersen
 • Randi Christiansen
Steffen Gliese, Katrine Damm, Oluf Husted, Michael Larsen, Pietro Cini, Thorkel Hyllested, Olaf Tehrani, Anne Søgaard, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Jane Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Poul Anker Juul, Espen Bøgh, Anders Olesen, Charlotte Bæk, Christian Skoubye, Steen K Petersen og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Oluf Husted

Katharine Gun og Ray Mc Govern kom til Danmark i oktober 2013, for at tildele Frank Grevil:
"The Sam Adams Award" for sit mod, som whistleblower. Det var i Politikens Foredragssal.

Scandinavian Stars Danske Støtteforening betalte for Katharine Gun og familien,
alle omkostninger til transport og ophold, nu glæder vi os til at se filmen.

Oluf Husted

Rettelse:

Ovennævnte begivenhed, hvor Frank Grevil fik en whistleblower-pris, var IKKE i 2013,
men foregik i april 2009, hvor Katharine Guns datter var baby og altså nu 11 år.

Se denne TV-samtale om filmen: "Official Secrets" fra efteråret 2019:
https://www.youtube.com/watch?v=u6n1VFDJ3CY