Læsetid: 6 min.

John Keane beskriver det nye politiske ideal, verden bevæger sig mod: Despotisme

I ’New Despotism’ beskriver professor i statskundskab John Keane, hvordan en ny og uhyre effektiv og robust styreform har spredt sig på tværs af Kina, Rusland, Centralasien og Mellemøsten – en nydespotisme. Keane holder et sarkastisk fyrstespejl op og giver anvisninger til, hvordan man bedst kan indrette og styre en despotisk stat
Keane beskriver for eksempel, hvordan Saudi-Arabiens kronprins Mohammad bin Salman har held med udadtil at vinde folkelig opbakning som reformator af et korrupt politisk system og samtidig indadtil styrke sin egen position i netop dette system.

Keane beskriver for eksempel, hvordan Saudi-Arabiens kronprins Mohammad bin Salman har held med udadtil at vinde folkelig opbakning som reformator af et korrupt politisk system og samtidig indadtil styrke sin egen position i netop dette system.

Balkis Press

29. maj 2020

Vi ser på tværs af kontinenter en opblomstring af en ny form for stat – en despotisk stat – hvor centrale demokratiske elementer som valg og repræsentation videreføres, men hvor andre, for eksempel magtdeling, opposition og individets rettigheder, forsvinder.

Ifølge John Keane er cementeringen af en ny styreform vores tids mest centrale politiske udvikling, og i sin nye bog forsøger han at forklare præcis, hvad nydespotisme er, og hvorfor nydespotisme kan udkonkurrere demokratiet.

Keane er professor i statskundskab ved University of Sydney, og han har skrevet bogen på baggrund af mange års rejser og interview. Keane kunne ikke have forudset, at udgivelsen af hans bog ville falde sammen med, at den russiske regering trådte tilbage i et spil, der cementerer Putins magt.

Han kunne ikke have forudset, at europæiske stater i dag står over for et muligt kinesisk opkøb af strategisk vigtige virksomheder. Ligesom han heller ikke kunne have forudset, at vi i dag ville stå over for en pandemi, som har vist sig at være ødelæggende i den vestlige verden, hvorimod de stater Keane identificerer som nydespotiske lader til at gå mere eller mindre fri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Bjarne Jensen
  • Ib Christensen
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
Kurt Nielsen, Bjarne Jensen, Ib Christensen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Kristensen

Despotisme er sgudda ikke effektiv. Den har de samme fejl som den altid har haft. Det fungerer nogenlund så længe alle i ledelsen er enige, men såsnart der bliver uro (typisk i løbet af et par år), ramler det hele.
Eller mere præcist, det ramler nemlig ikke. Det bliver en diktaturstat der bruger 50-75 år på at holde stadig mere krampagtigt på magten, stadig mere brutalt. Se Venezuela, Iran, Libanon o.m.fl.