Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

MHYSA er en trist, slutty baby, der ønsker mere for verden

På sit andet album, ’NEVAEH’, udtrykker amerikanske MHYSA sit begær efter det himmelske. Trods luftig instrumentation og melankolske r&b-referencer, er albummet både energisk, hidsigt, sarkastisk og – i alle ordets betydninger – opløftende
Med sin blanding af hårde, musikhistoriske nedslag og subtilt håbefulde hymner markerer MHYSA sig som en af de nye, stærke politiske stemmer, der har fået taletid gennem klubkulturen.

Med sin blanding af hårde, musikhistoriske nedslag og subtilt håbefulde hymner markerer MHYSA sig som en af de nye, stærke politiske stemmer, der har fået taletid gennem klubkulturen.

Elle Perez/Hyperdub

Kultur
15. maj 2020

Det andet studiealbum fra den elektroniske musiker og konceptkunstner MHYSA hedder NEVAEHheaven stavet bagfra – og er et udtalt begær efter det himmelske. I løbet af albummet viser de, hvor mange ting dette begreb dog dækker over; fra det guddommelige, følelsen af frihed, retfærdighed og nydelse, til empowerment, selvkærlighed, seksuel tilfredsstillelse og at gå på klub.

Albumtitlen alene lyder som en længselsfuld, ordløs stønnen efter disse ting. Men undervejs på NEVAEH uddyber MHYSA også grundlaget for sit begær i ligefrem lyrik.

Aliasset MHYSA dækker over den New York City-baserede kunstner E. Jane, der identificerer sig som nonbinær – altså hverken som mand eller kvinde – og derfor refereres til i denne tekst med pronominerne de/deres. Som traditionen foreskrev i deres familie, er MHYSA selvlært musiker. I 2017 udgav MHYSA debutalbummet Fantasii, og på den turné, der fulgte, gik de allerede i gang med arbejdet på NEVAEH. Undervejs lavede MHYSA en masse lydoptagelser og skrev nye sangtekster på sin iPhone for at stresse af.

Denne self care-strategi har givet resten af verden adgang til en lille jordisk bid af MHYSAs himmerige – albummet NEVAEH.

NEVAEH består af en række korte mellemspil, der myldrer ind og ud blandt de længere, mere gennemskueligt opbyggede numre. Men begge dele formidler MHYSAs budskaber, så man mærker en både intuitiv og researchbaseret tilgang til at lave musik.

MHYSAs nærgående, elektroniske lyd er en tåget erindring om 90’erne i både stil og begivenheder. I løbet af albummets første 40 sekunder reciterer MHYSA linjer fra den amerikanske digter Lucille Cliftons berømte digt »wont you celebrate with me«. På nummeret »breaker of chains« omdefineres rapperen Nas’ hitsamarbejde med Lauryn Hill, »If I Ruled The World«, til en ensom solo af bjælde- og rumklang.

Men NEVAEH rækker også ud efter en sort popkultur, der går meget længere tilbage. MHYSAs engleblide version af gospelsangen »When the Saints Go Marching In«, som Louis Armstrong blev berømt for at indspille i 1938, toner over i nummeret »sad slutty baby wants more for the world« – en sangtitel, der desuden coiner deres udtryk og væren fuldstændig perfekt.

»Sanaa Lathan« er et af de længere numre på NEVAEH. Det er opkaldt efter den amerikanske skuespiller og dubber af samme navn og bygges op af enkle, filmdramatiske keyboardakkorder, som MHYSA rapper over. På »no freedom« afbryder MHYSA sin egen uforståelige, computermanipulerede stemme med et 38 sekunders stædigt, selvironisk rant.

»ain’t no nigga gon’ flip me but me
no, I don’t do no shit for free
no freedom, bitch, fuck you, buy me
«

Det er gennem numre som disse, at enspænderen MHYSA slutter sig til sin genremæssige adoptivsøskendeflok af artister og rettighedsforkæmpere som SOPHIE, Princess Nokia, Moor Mother og Tami T.

Trods den luftige instrumentation af harpe, klaver og synthklange, samt de melankolske r&b-referencer, som siver frem i MHYSAs uprætentiøse a cappellasang, er NEVAEH et både energisk, hidsigt, magisk sarkastisk slagfærdigt og i alle ordets betydninger opløftende album. Med sin blanding af hårde, musikhistoriske nedslag og subtilt håbefulde hymner markerer MHYSA sig som en af de nye, stærke politiske stemmer, der har fået taletid gennem klubkulturen.

MHYSA: ’NEVAEH’ (Hyperdub)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her