Læsetid: 4 min.

Ocean Vuongs romandebut er virkelig god. Den er brutal og øm, åben og indestængt

Den vietnamesisk-amerikanske forfatter Ocean Vuongs ’Vi er kortvarigt smukke her på jorden’ er en smuk og gribende bog. En fremragende skildring af livet i katastrofens efterskælv
Den vietnamesisk-amerikanske forfatter Ocean Vuong.

Den vietnamesisk-amerikanske forfatter Ocean Vuong.

Celeste Sloman

15. maj 2020

Sikke mange store ord sådan en lille bog skal leve op til. Det er min første tanke, da jeg endelig får Ocean Vuongs romandebut i hænderne. Rygtet om den er for længst løbet i forvejen og lettet fra jorden: Bogen var hypet, allerede inden den udkom i USA, og på den danske version prydes omslaget af ord som mesterlig, fantastisk og vidunderlig. Vuongs roman skal således have held med meget og leve op til endnu mere. Gør den så det? Det korte svar er: Stort set ja. Det lange lyder sådan her:

Vi er kortvarigt smukke her på jorden er et brev, fortælleren Lille Hund skriver til sin mor, som ikke kan læse. Brevet handler om at finde sin egen identitet som en dreng med vietnamesisk ophav, der vokser op i USA.

Det er samtidig historien om en familie, hvis skæbne er uløseligt forbundet med krigen: Lille Hunds bedstemor Lan var prostitueret under Vietnam-krigen, hvor hun mødte en amerikansk mand, som hun giftede sig med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu