Læsetid: 2 min.

Ole Luks black metal-projekt ’Afsky’ viser, at H.C. Andersen og Aakjær er andet end lyse nætter

Dansk lyriks arvesølv omstøbes med overbevisning til grumme våben af black metal-projektet ’Afsky’. Ole Luk har tydeligvis både styr på sin black metal-historie og fornemmelse for det dæmoniske vræl, som ligger gemt i den lyriske skattekiste
Det fede ved albummet ’Ofte jeg drømmer mig død’ er, at kombinationen af klassisk dansk lyrik og black metal aldrig føles som en gimmick. »Ole Luk har tydeligvis både styr på sin black metal-historie og fornemmelse for det dæmoniske vræl, som ligger gemt i den lyriske skattekiste.«

Det fede ved albummet ’Ofte jeg drømmer mig død’ er, at kombinationen af klassisk dansk lyrik og black metal aldrig føles som en gimmick. »Ole Luk har tydeligvis både styr på sin black metal-historie og fornemmelse for det dæmoniske vræl, som ligger gemt i den lyriske skattekiste.«

Peter Troest

22. maj 2020

Indrømmet: Som talrige andre danskere labber jeg det i mig, når Phillip Faber toner frem på skærmen hver morgen og indbyder til fællessang. Ikke fordi jeg nærer floromvundne følelser for det nationalfællesskab, som DR med programmet maner til. Men slet og ret fordi Faber er en fremragende formidler af de gamle danske sange, deres symbiose af smukke melodier og poetiske tekster – tekster signeret af digtere som H.C. Andersen, Jeppe Aakjær og Emil Aarestrup, hvis ord åbner vinduerne til vores isolation med løfter om forårsdufte og lyse nætter. Det er med Fabers ord »herligt!«

Mindre lys i stuerne er der på Ofte jeg drømmer mig død, det nye album fra Afsky. Bandet er reelt et enmandsprojekt for Ole Luk – frontmand i et af nyere tids vigtigste danske black metal-bands, Solbrud. Han har om noget øje for, at Andersen, Aakjær og Aarestrup er andet end lyse nætter. At deres poesi også rummer afgrunden og angsten. Netop denne skyggeside af den danske poesi har Afsky sat sig for at forløse. Og hvilken forløsning!

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Ejvind Larsen
  • Jeppe Larsen
  • Gustav Alexander
Benno Hansen, Ejvind Larsen, Jeppe Larsen og Gustav Alexander anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gustav Alexander

indtil videre minder albummet mig om en blanding af det melodiske i Batushka samt afgrunden i Burzum. Modsat Burzum er det dog skønt at se et angstfuldt black metal album, der samtidig dyrker den sociale indignation. Det ser man ikke meget af i genren, synes jeg.

Anders Sørensen

Det er sjovt, som black metal er blevet stuerent. Det anmeldes overalt. Information, Politiken for blot at nævne landsdækkende medier af stor betydning.

Hvad skal man så egentlig med det? Black metal er smukt, kan vi nu blive enige om, det er vel ikke rigtig grimt længere, det er bare musik på linje med al anden.

Black metal er det nye Kim Larsen.