Anmeldelse
Læsetid: 10 min.

’På flugt mod nord’ vækker mindet om den intellektuelle ildsjæl Klaus Mann

Det konservative borgerskab afskyede Klaus Manns exhibitionistiske udskejelser, boulevardpressen dyrkede ham, tidens yuppies snobbede for ham, mens venstrefløjen foragtede ham for hans sociale apati, dødsdrift og modløshed. Siden kommer Hitler til magten, og alt blev politiseret. Alt det anes og er baggrunden for romanen ’På flugt mod nord’, der nu er kommet på dansk
Klaus Mann og Annemarie Schwarzenbach.

Klaus Mann og Annemarie Schwarzenbach.

Ullstein Bild

Kultur
22. maj 2020

Klaus Mann skrev engang et digt med titlen »Til hotelværelse nr. 100«, men spørger senere, i sine erindringer, om der virkelig kun var hundrede? Han husker dem som flere. Den tyske forfatter, der som sin far Thomas Mann satte sit stempel på tysk litteratur og politisk meningsdannelse i 1930’erne og 40’erne, men i modsætning til den gamle var aktivist, havde aldrig nogen fast adresse – »fra Spitzbergen til Sevilla, fra Palermo til Brügge, hvad enten det var på en kro eller et luksushotel. Jeg tilbragte mit liv i hotelværelser.«

Ikke sært, Klaus Mann var berørt af romantitlen De uden Fædreland, så meget mere som romanen var skrevet af hans yndlingsforfatter, Herman Bang, en hvileløs og hjemløs kosmopolit som ham selv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her