Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Stor fryd: Stine Pilgaard har skrevet en formfuldendt komedie om normalitet

Det er ikke nyt, at Stine Pilgaard skriver sjovt, skarpt og rørende, men ’Meter i sekundet’ er hendes foreløbigt bedste bog
»Vi vil i Velling, står der på byskiltet, men hvad vi vil, står ikke klart. Virkeligheden ligger som en tåge omkring os, og vi er kun lige ankommet.« skriver Stine Pilgaard på romanens første side.

»Vi vil i Velling, står der på byskiltet, men hvad vi vil, står ikke klart. Virkeligheden ligger som en tåge omkring os, og vi er kun lige ankommet.« skriver Stine Pilgaard på romanens første side.

Sigrid Nygaard

Kultur
15. maj 2020

Det er meget normalt for romaner at handle om mennesker, der prøver at affinde sig med deres livssituation, bevare et overblik over deres dæmoner og dårlige sider samt finde rundt i den labyrint af sociale koder, som ethvert fællesskab er. Det er til gengæld usædvanligt, at alt dette besvær bliver beskrevet så overdrevent sjovt, skarpt og rørende som i Stine Pilgaards tredje roman, Meter i sekundet.

Her er det et kvindeligt snakkehoved i 30’erne, der flytter til det fåmælte Vestjylland med sin kæreste, som har fået et højskolelærerjob dér, og deres lille søn. Dette snakkehoved er en sprudlende jegfortæller, som i nutid rapporterer fra det første års tid, der går med at prøve at blive en normal person, som både kan køre bil, småsnakke og tage vare på sit barn. Hun går dog på omgang mellem områdets kørelærere, fordi hun slider på deres nerver og faglige stolthed, og når hun skal interagere i sit nye lokalmiljø, føler hun, at hun har glemt sit manuskript.

Sammenstødet mellem den eksistentielt desorienterede hovedperson og hendes nye overvældende velvillige lokalmiljø udtrykkes på romanens første side:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her