Læsetid: 4 min.

Med tv-serien ’Devs’ viser skaberen Alex Garland sig som mesteren af sci-fi

Britiske Alex Garland har skrevet og instrueret en fremragende, sindssyg stilistisk sci-fi-serie om ufattelige computerkræfter, der kan simulere fortid og forudsige fremtid ned til mindste atom uden hensyn til andre mennesker
Nick Offerman spiller techguruen Forest i Alex Garlands fabelagtige science fiction-serie ’Devs’, der giver en del at tænke over, ikke mindst om vi har en fri vilje og kan ændre livets gang.

Nick Offerman spiller techguruen Forest i Alex Garlands fabelagtige science fiction-serie ’Devs’, der giver en del at tænke over, ikke mindst om vi har en fri vilje og kan ændre livets gang.

HBO Nordic

6. maj 2020

Droneindflyvningen til techselskabet Amaya i Palo Alto, Californien lover storhedsvanvid og proportionsforvridning.

Op ad nåleskovens fraktale grønhed rager en gigantisk pigefigur i lyseblå og hvid sommerkjole. Hun holder hænderne ud for sit ansigt, som om hun er overrasket eller forskrækket.

Barnet forestiller techguruen Forests datter, der sammen med moderen er død i et biluheld, han overværede. Hele hans revolutionerende stræben som innovator kan ses som et forsøg på at forklare og overvinde dette tab.

Hans eneste mulighed er at tro fuldt og fast på, at verden er deterministisk, altså følger en klar drejebog ned i mindste detalje. Det sker via en gylden kvantecomputer, som er i gang med både at kunne rekonstruere fortiden og forudsige fremtiden ned til sidste atom.

Ikke den forventede hovedperson

Den amerikanske kabelkanal FX’ fabelagtige sci-fi-serie Devs (kan i Danmark ses på HBO Nordic) ankommer på et tidspunkt, hvor robotteknologi viser os, at mange af vores sociale evner er en form for programmering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • ingemaje lange
  • Johnny Christiansen
Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pia Nielsen

En ny mørk middelalder er ved at gøre sit indtog.
Neoliberalisterne er fast overbeviste om at markedet er Gud. Derfor skal vi tilbede dette, et præsteskab af økonomer og de store multinationale selskaber. Markedet er, hævder de, klogere end noget menneske og står over naturen. Slip det løs og alt løser sig af sig selv (de oplyser i den forbindelse ikke dødstallet). Problemer løses med mere marked.
Men denne forklaringsmodel giver problemer. Der er ikke mange mennesker der går med til at ophøje markedet til Gud, og neoliberalisterne kunne, hvis deres syge forestillinger blev mere kendte ende med at blive til grin.
Men nu har man fundet ud af at benytte videnskaben til at bilde folk ind at alt er skæbnebestemt. De rige er rige og de fattige er fattige og det kan vi desværre ikke gøre noget ved. Dit liv er nemlig forudbestemt ifølge kvante-fysiken som er lige så uforståelig som det hokus pokus der blev prædiket i kirken. Først da det blev muligt at trykke bøger og bryde vidensmonopolet gik det op for folk at de var blevet taget ved næsen.
Er der én verden eller mange parallelle, hvor andre udgaver af os lever andre liv? Eksisterer himmel og helvede? Ja det er parallelle spørgsmål.

Pia Nielsen

"I den rette vinkel ser det ud, som om techgenierne, der passerer på vej til Devs hitechfort, har glorier. Vi har fået nye profeter".

Et nyt præsteskab toner frem.