Læsetid: 4 min.

I Virginie Despentes’ romantrilogi giver hjemløshed og armod anledning til håb

En samling skæve eksistenser danser til en midaldrende djs lydbølger. De opnår kollektiv hypnose, mens voldtægt og terror sætter omverdenens dagsorden. Men i kraft af en empati, der ikke skelner mellem god og ond, aner man i Virginie Despentes’ roman ’Vernon Subutex’ mod alle odds muligheden af en utopi
»Vernon Subutex« rummer, måske uden at ville det, noget så umoderne som en tiltro til menneskeheden. Det er det, der mod alle odds gør afstumpede eksistenser i en trancedansende trup til en læseværdig model for en utopi, der ikke virker helt uopnåelig, skriver Bodil Skovgaard Nielsen i sin anmeldelse.

»Vernon Subutex« rummer, måske uden at ville det, noget så umoderne som en tiltro til menneskeheden. Det er det, der mod alle odds gør afstumpede eksistenser i en trancedansende trup til en læseværdig model for en utopi, der ikke virker helt uopnåelig, skriver Bodil Skovgaard Nielsen i sin anmeldelse.

DESPENTESJFPAGA©Grasset

15. maj 2020

Hvad har en tidligere pladeforretningsindehaver, en ung blond terrorist og en kurator med speciale i graffitikunst til fælles?

Ingenting, ud over at de er personer i Virginie Despentes’ portræt af et moderne Frankrig. De eksisterer side om side i en roman, hvor der ikke findes en eneste emblematisk karakter at koge landets spændinger ned til.

Forfatter, filminstruktør og provokatør Virginie Despentes skildrer i sidste bind af sin trilogi om Vernon Subutex og hans slæng et land i implosion. Men det er i de komplet uforenelige karakterer, at der findes et håb på trods.

Enhver forhutlet karakter, Despentes snubler over, får lov at give sit besyv med i en fortælling, der ikke et sekund taber tempo.

Hovedpersonen med det bonderøvsagtige fornavn Vernon og medicinske efternavn Subutex (der henviser til et lægemiddel mod abstinenssymptomer) havde en populær pladeforretning i rockens storhedstid i 1980’erne. Nu er han midaldrende og hjemløs.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu