Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

1.100 sider om dansk bladtegning skulle have været samlet af en mere uvildig fagperson

Kæmpeværk om danske bladtegnere ­– i mangelfuld præsentation
Claus Seidel er netop udkommet med samlingen: ’Til stregen. Bladtegningen i Danmark. 1-3’. Her ses han til Eremitageløbet løbet i Dyrehaven tilbage i 2017, hvor han var tegner for BT.

Claus Seidel er netop udkommet med samlingen: ’Til stregen. Bladtegningen i Danmark. 1-3’. Her ses han til Eremitageløbet løbet i Dyrehaven tilbage i 2017, hvor han var tegner for BT.

Bax Lindhardt

Kultur
4. juni 2020

Mildt sagt en velvoksen sag: 1.100 sider fordelt på tre bind af en samlet vægt på over seks et halvt kilo: Til stregen. Bladtegningen i Danmark. Der er nok at glæde sig over i de mange fine eksempler. Danmark har fra starten været godt hjulpet af flid og talent.

Hele teksten fra a-z er skrevet af én mand, tegneren Claus Seidel, som mange kender fra retsreportagetegninger i tv og i øvrigt. Claus Seidel har foruden sine 50 år i faget været formand for Danske Bladtegnere samt drivkraft og organisator bag Museet for Dansk Bladtegning på Det Kongelige Bibliotek. Museet har samlet godt 200 tegneres tilsammen 250.000 tegninger. Således er der trods det, der gik tabt undervejs, lagt en solid grund.

For få år siden fik nu afdøde biblioteksdirektør, den proaktive Erland Kolding Nielsen, den idé, at Claus Seidel var manden, når det efter Koldings mening nu var på tide med fondsmidler i ryggen at udgive et storværk om dansk bladtegning. Forskellige mindre udgivelser i emnet har før set dagens lys, som regel specialudgivelser eksempelvis om den politiske tegning og enkelte toneangivende tegneres årbøger eller lejlighedsvise samlinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Flot grundig anmeldelse af værket om dansk bladtegning. Ærgerligt at ingen af de nævnte tegnere er ved Information, at man f. eks. har måttet købe Politiken for at se Per Marquard Otzens tegninger (tidligere Information).

Stig Bang-Mortensen

Det mest underholdende hak i tuden jeg længe har læst. Sjovt nok var jeg nødt til at slå Seidel op da jeg ingen kobling havde mellem navn og streg. De andre nævnt i anmeldelsen stod helt anderledes klare.