Læsetid: 4 min.

Celeste Ng har skrevet skarp roman-anklage mod et racistisk og chauvinistisk samfund

Celeste Ngs debutroman, ’Alt det jeg aldrig fortalte dig’, handler om alt, hvad der er galt i USA
'Alt det jeg aldrig fortalte dig' af Celeste Ng er en skarp anklage mod et racistisk og mandschauvinistisk samfund, der fastholder sine forskruede idealer, og dertil et knugende portræt af et forældrepar, der trods gode viljer og varm kærlighed stadig tynges af arven og arrene fra deres egen opvækst, skriver anmelder Tonny Vorm.

'Alt det jeg aldrig fortalte dig' af Celeste Ng er en skarp anklage mod et racistisk og mandschauvinistisk samfund, der fastholder sine forskruede idealer, og dertil et knugende portræt af et forældrepar, der trods gode viljer og varm kærlighed stadig tynges af arven og arrene fra deres egen opvækst, skriver anmelder Tonny Vorm.

David Hartley/Shutterstock/Ritzau Scanpix

26. juni 2020

»Du aner ikke, hvordan det er at være anderledes«.

Ordene ryger bebrejdende ud af munden på James Lee, da han føler sig svigtet af sin kone i Celeste Ngs stærkt bevægende roman Alt det jeg aldrig fortalte dig.

James er søn af kinesiske indvandrere, en 46-årig familiefar, der har studeret flittigt for at blive professor i amerikansk historie, men til gengæld aldrig har vundet kampen for at blive accepteret som amerikaner.

»Du har aldrig prøvet at gå ind et sted, hvor ingen andre ligner dig. Du har aldrig oplevet, at andre gør nar ad dig. Du er aldrig blevet behandlet som en fremmed,« hvæser James, der imidlertid er gal på den. Marilyn, som hans hvide amerikanske kone hedder, føler sig nemlig også utilpas i en tilværelse, der ikke har givet hende plads til at være sig selv.

Romanen udspiller sig i 1977 med flashbacks til årtierne forinden, hvor kvinder studerede kogebøger og ikke til læge, som Marilyn drømte om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Troels Ken Pedersen
  • ingemaje lange
  • Olaf Tehrani
Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, ingemaje lange og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer