Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’Chelsea Girls’ er et brændende opgør med samfundets rigide kønsopdeling

Digteren Eileen Myles’ erindringer fra 1994, som vi nu får på dansk, har både kult- og klassikerstatus
Eileen Myles’ forfatterskab spænder over poesi, romaner og essay, men uanset hvad vi har med at gøre, bærer teksten et gennemført poetisk strøg og en stærk lyrisk nerve. Det gælder også Chelsea Girls, der lige så godt kunne kaldes en novellesamling.

Eileen Myles’ forfatterskab spænder over poesi, romaner og essay, men uanset hvad vi har med at gøre, bærer teksten et gennemført poetisk strøg og en stærk lyrisk nerve. Det gælder også Chelsea Girls, der lige så godt kunne kaldes en novellesamling.

Emily Berl

Kultur
19. juni 2020

Betyder det noget, hvordan en forfatter ser ud? Naturligvis ikke, og da Charles Portis – ham med westernklassikeren True Grit (1968) – engang blev spurgt, hvorfor han nægtede at klæbe et fotografi af sig selv på bagflappen af sin nye roman, tøvede han ikke med et svar:

»Well, jeg går ikke ud fra, at nogen vil købe den her bog på grund af, hvordan jeg ser ud, og jeg tror heller ikke, at nogen lader være med at købe bogen på grund af, hvordan jeg ikke ser ud.«

Der findes undtagelser, og en af de mest markante er Eileen Myles’ selvbiografiske roman fra 1994 Chelsea Girls. Forsiden er prydet af et Robert Mapplethorpe-foto af forfatteren taget tilbage i 1980, da Myles var omkring 30 år gammel og lignede en blanding af Mick Jagger og Carly Simon i deres ungdom.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marie Vahl Hansen

Hvorfor har man valgt at betegne forfatteren som 'hun' gennem hele anmeldelsen når de foretrækker 'de' (eller 'dem')?
Myles har endda selv påtalt det her med at det 'skurrer' i folks ører og kommet med en interessant begrundelse:
https://www.theguardian.com/books/2018/feb/16/eileen-myles-learn-to-writ...