Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Dokumentarfilmen ’Collective’ handler om et land, der har mistet sin menneskelighed

Den rumænske dokumentarfilm, ’Collective’, der nu kan og skal ses på HBO Nordic, fortæller om et samfund præget af korruption og ligegyldighed – men også om dedikerede, idealistiske mennesker, som kæmper for at forandre det
Tedy Ursuleanu overlevede en brand på spillestedet Colectiv i Bukarest i Rumænien i 2015. Hun er en af hovedpersonerne i en ny dokumentarfilm, ’Collective’, der fortæller om korrupte myndigheder og et ikkefungerende sygehusvæsen.

Tedy Ursuleanu overlevede en brand på spillestedet Colectiv i Bukarest i Rumænien i 2015. Hun er en af hovedpersonerne i en ny dokumentarfilm, ’Collective’, der fortæller om korrupte myndigheder og et ikkefungerende sygehusvæsen.

HBO Nordic

Kultur
4. juni 2020

En af de bedste film, som inden for de seneste 20 år har været med til at tegne den rumænske nybølge, er Cristi Puius tre timer lange Hr. Lazarescus sidste rejse (The Death of Mr. Lazarescu på engelsk) fra 2005.

Det er, som titlen antyder, en sorthumoristisk og dybt foruroligende rejse rundt i det rumænske sygehusvæsen sammen med titlens Lazarescu, der har brug for behandling, men ikke får det og ender med at dø.

Det er også en vred film, der hudfletter et korrupt, ligegyldigt rumænsk samfund, som synes at have mistet sin medmenneskelighed.

Det er i det hele taget et gennemgående træk ved mange af de rumænske film, der siden 2000 har tegnet et om ikke modløst, så i hvert fald deprimerende billede af landet efter Murens fald. Systemet fungerer ikke, og lidt for entreprenante politikere, embedsmænd og forretningsfolk fylder lommerne, mens helt almindelige mennesker lider.

Det gør de også i Alexander Nanaus dokumentarfilm, Collective, der på sin vis handler om virkelighedens Lazarescu – og om efterveerne af en brand på spillestedet Colectiv i Bukarest i 2015. 27 unge mennesker døde, og 180 blev kvæstede, fordi stedet ingen nødudgange havde.

Det førte til så voldsomme offentlige protester, at den socialdemokratiske regering måtte gå af, og en neutral overgangsregering af teknokrater og embedsmænd blev udpeget i et år, indtil der alligevel skulle afholdes et nyt parlamentsvalg.

Kun interesseret i penge

Efterfølgende døde 37 flere mennesker af deres kvæstelser, og sportsavisen Gazeta Sporturilor under ledelse af Catalin Tolontan afslørede, at deres død kunne være undgået, hvis ellers hospitalerne, de var indlagt på, havde gjort deres arbejde ordentligt.

Og der var ikke kun tale om inkompetent plejepersonale, men også korrupte hospitalschefer, dårlig rengøring med ubrugelige desinficeringsmidler og et sundhedsvæsen, et embedsværk og en regering, der så den anden vej.

Collective begynder med afsløringerne af den manglende hospitalshygiejne, der decideret slår mennesker ihjel – på et tidspunkt får Tolontan og hans medarbejdere fingrene i en video, hvor man ser mider kravle rundt i et brandsårsoffers åbne sår.

Det viser sig dog snart, at skandalen ikke kun involverer fortyndede desinfektionsmidler og firmaet bag. Det er et systemisk problem, og sundhedsministeren iværksætter en undersøgelse, som til offentlighedens store utilfredshed frikender både firma og hospitaler.

Men Gazeta Sporturilor graver videre, og snart må sundhedsministeren træde tilbage. Han bliver afløst af den unge, idealistiske Vlad Voiculescu, der tidligere har kæmpet for patientrettigheder, og så begynder der at ske noget. Spørgsmålet er dog, om systemet er for råddent til for alvor at blive reformeret.

Voiculescu, som også har givet Alexander Nanau lov til at følge sig, bliver hele tiden stillet hindringer i vejen af både politikere og offentlige instanser, der bestemt ikke er interesseret i, at noget forandrer sig – eller i at blive afsløret.

Som en læge, der har besluttet sig for at være whistleblower, på et tidspunkt siger til en vantro minister: »Vi læger er ikke længere mennesker. Vi er kun interesseret i penge.«

Håb trods alt

Collective er en barsk og ikke ligefrem optimistisk film – man får fornemmelsen af, at forandring er noget nær umuligt i Rumænien – og på den måde er den et både passende og trist supplement til de spillefilm, der i stil med Hr. Lazarescus sidste rejse skildrer det rumænske samfund med vid, bid og en del vrede, ikke mindst Cristian Mungius 4 måneder, 3 uger og 2 dage (2007) og Prøven (2016) og Corneliu Porumboius 12:08 øst for Bukarest (2006).

Men der er trods alt også håb i Alexander Nanaus dokumentarfilm, blandt andet i skikkelse af Catalin Tolontan og de øvrige journalister på Gazeta Sporturilor, Vlad Voiculescu og så en ung kvinde, Tedy Ursuleanu, der overlevede branden på Colectiv.

Hun blev alvorligt forbrændt og mistede fingre på begge hænder, og hendes historie fortælles sideløbende med kulegravningen af sagen. Man ser, hvordan hun bevarer positiviteten og modet i forhold til at genvinde sin førlighed og ved at være en del af et kunstprojekt, hvor hun viser sin vansirede krop frem.

Collective er tillige en påmindelse om, hvor vigtigt det er at sige magthaverne imod, ikke mindst i lande som Rumænien, hvor der synes at herske en form for junglelov. Alle borgere i et samfund bærer en del af ansvaret for den retning, samfundet bevæger sig i.

Nogle bedriver vigtig journalistik, mens andre forsøger at ændre systemet indefra. Men alle kan stemme og protestere, præcis som det sker i USA lige nu, hvor vrede og frustration over århundreders systemisk racisme har sat gaderne i brand.

’Collective’ – Instruktion og fotografi: Alexander Nanau. Manuskript: Alexander Nanau og Antoaneta Opris. Længde: 109 minutter. SKAL ses på HBO Nordic.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her