Læsetid: 3 min.

Dokumentarfilmen ’Collective’ handler om et land, der har mistet sin menneskelighed

Den rumænske dokumentarfilm, ’Collective’, der nu kan og skal ses på HBO Nordic, fortæller om et samfund præget af korruption og ligegyldighed – men også om dedikerede, idealistiske mennesker, som kæmper for at forandre det
Tedy Ursuleanu overlevede en brand på spillestedet Colectiv i Bukarest i Rumænien i 2015. Hun er en af hovedpersonerne i en ny dokumentarfilm, ’Collective’, der fortæller om korrupte myndigheder og et ikkefungerende sygehusvæsen.

Tedy Ursuleanu overlevede en brand på spillestedet Colectiv i Bukarest i Rumænien i 2015. Hun er en af hovedpersonerne i en ny dokumentarfilm, ’Collective’, der fortæller om korrupte myndigheder og et ikkefungerende sygehusvæsen.

HBO Nordic

4. juni 2020

En af de bedste film, som inden for de seneste 20 år har været med til at tegne den rumænske nybølge, er Cristi Puius tre timer lange Hr. Lazarescus sidste rejse (The Death of Mr. Lazarescu på engelsk) fra 2005.

Det er, som titlen antyder, en sorthumoristisk og dybt foruroligende rejse rundt i det rumænske sygehusvæsen sammen med titlens Lazarescu, der har brug for behandling, men ikke får det og ender med at dø.

Det er også en vred film, der hudfletter et korrupt, ligegyldigt rumænsk samfund, som synes at have mistet sin medmenneskelighed.

Det er i det hele taget et gennemgående træk ved mange af de rumænske film, der siden 2000 har tegnet et om ikke modløst, så i hvert fald deprimerende billede af landet efter Murens fald. Systemet fungerer ikke, og lidt for entreprenante politikere, embedsmænd og forretningsfolk fylder lommerne, mens helt almindelige mennesker lider.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Johnny Christiansen
  • Olaf Tehrani
Maj-Britt Kent Hansen, Johnny Christiansen og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu