Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Glyptoteket forbinder mennesker og dyr i Tal R’s drømmevæsner. Arken forbinder til Instagram

Dyret og dets komplicerede forhold til mennesket er temaet for udstillinger på både Glyptoteket og Arken, som griber emnet an på meget forskellige måder
Som de står i Glyptotekets smukke sale, sender Tal R’s skulpturer venlige hilsner og nik til den arkæologiske samling, der som bekendt rummer sin egen andel af hybridvæsner fra historiens dyb. Men først og fremmest klarer Tal R’s skulpturer sig på egne præmisser, som en flok sære fabelvæsner født af halvvågne drømme.

Som de står i Glyptotekets smukke sale, sender Tal R’s skulpturer venlige hilsner og nik til den arkæologiske samling, der som bekendt rummer sin egen andel af hybridvæsner fra historiens dyb. Men først og fremmest klarer Tal R’s skulpturer sig på egne præmisser, som en flok sære fabelvæsner født af halvvågne drømme.

Ana Cecilia Gonzalez

Kultur
26. juni 2020

Det handler om dyr og mennesker, hvis man skal tro introduktionen til Glyptotekets udstilling med kunstneren Tal R. Heldigvis er værkerne knap så konkrete som introteksten. Værkerne vælger derimod på en konsekvent ubeslutsom måde at tage sig lidt ud som mennesker, lidt som dyr og en hel del som alt muligt midt imellem.

Tal R’s skulpturer er hybride og halvt amorfe, selv om de nogle steder leger med forskellige former for figuration, så det pludselig ligner et eller andet. Det er menneskedyr og dyremennesker, der glider uformeligt ind og ud af hinanden, forvandler sig til ukendte legemer, flygtige drømmevæsner.

De mørklagte sale, hvor kun spotlys rettet direkte mod de udstillede skulpturer oplyser rummet, skaber fra begyndelsen en drømmeagtig atmosfære. Skulpturerne står som alvorsmænd fanget midt i rampelyset, overrumplede og stivnede, men animerede af halvmørket og skyggernes langstrakte tegninger på gulvet. Skulpturernes overraskende former, der som indsovningens særeste tankefigurer er halvt genkendelige og halvt abstrakte, understøtter fornemmelsen af at bevæge sig ind i et drømmeunivers, at falde i søvn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her