Læsetid: 7 min.

Ilhan Omar er sådan en, der starter ildebrande

Den somaliske flygtning og amerikanske politiker Ilhan Omar har skrevet en eventyrlig selvbiografi om alle sine slåskampe
»På en rejse til Sverige, hvor hun besøgte sin meget religiøse familie, opdagede hun sløret som redskab til at beskytte sig selv mod omverdenens krav og til at fokusere på sin egen vilje og drømme. »Det gav mening for mig, at jeg skulle dække dele af mig selv for at opretholde, den jeg er, og føle mig selv som en hel person«.«

»På en rejse til Sverige, hvor hun besøgte sin meget religiøse familie, opdagede hun sløret som redskab til at beskytte sig selv mod omverdenens krav og til at fokusere på sin egen vilje og drømme. »Det gav mening for mig, at jeg skulle dække dele af mig selv for at opretholde, den jeg er, og føle mig selv som en hel person«.«

Olivier Douliery

5. juni 2020

Ilhan Omar kommer altid op at slås. Det er ikke noget, hun bliver udsat for af omgivelserne, men en metode, hun selv har valgt. Nok er hun lille og tynd, men hun forstår, at den, der slår først, definerer kampen. Og det er ikke en metafor. Med sine knytnæver har hun angrebet dem, der kom i vejen for hende. 

»Jeg er af natur sådan en, der starter ildebrande«, skriver hun i selvbiografien This is what America looks like, der lige er udkommet i USA:

»Det har, fra jeg lærte at gå og indtil i dag, været mit instinkt at kaste mig ind i hvilken som helst kamp, hvor jeg føler, jeg kan gøre noget (og jeg føler altid, at jeg kan gøre noget)«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Plaschke

Denne bogomtale kan gerne suppleres med det fine interview med Ilhan Omar, som The Guardian bragte for nogle måneder siden.

Interviewet med denne bemærkelsesværdige politiker er fuldt af spændende betragtninger og beretninger. Om barndommen i Mogadishu fortæller hun bl.a.:

“The fact I truly never feel inferior in any way, or afraid in any situation, has always been baffling to people,” she says. “I would stand up to boys who were bullying, not even me, but other kids. They would laugh, and say: ‘Who do you think you are? We’re going to beat you up after class’ – and I would actually show up for the fight. So yes, I think the reverse psychology that my grandfather engaged in has paid dividends.”

Om hendes indtryk fra konflikterne i Somalia:

“I understand how quickly a society can deteriorate,” she says, softly. “There are other Congress members who know what it means to live under an oppressive regime, and who, as children, fled conflict. But I’m unique in being a Representative who lived through active war and who remembers the destruction.”

Og der er meget mere at hente i originalen, der findes på:

https://www.theguardian.com/us-news/2020/feb/02/us-congresswoman-ilhan-o...

Ovenstående har dog ikke hindret Omar i at skrive under på en resolution, forfattet af AIPAC - American Israel Public Affairs Committee - der støtter Trumps krav om at udvide sanktionerne mod Iran.
én ting er, at Iran ledes af en flok klerikale fascister, og at landet absolut ikke skal have A-våben - det er der ingen der skal. Men der må være andre måde og sammenhænge, hvor det er muligt, at tage afstand fra den iranske kernevåbenpolitik, end ved at slutte til den amerikanske zionistlobby.
Hvorfor nævner Lykkeberg ikke det?

Kent Nørregaard

Fin pointe Arne Lund.

Der burde efter min mening komme fokus på Israel og landets atomvåben. Det er for mig uacceptabelt at en sådan stat har de våben. De kan endnu ikke levere dem til Iran men hvad sker der den dag de kan?