Læsetid: 3 min.

’Liebesträume 3’ er amatørpianisternes sentimentale favorit, men et stort værk under de rette hænder

I Informations klassiske musikskole beskriver Valdemar Lønsted klassiske værker, vi bør give en særlig chance. I denne uge den misforståede kvindebedårer Franz Liszts mest fortærskede værk blandt amatører og på film, ’Liebesträume 3’, der er elsket og foragtet, umiddelbart tilgængelig og avanceret opbygget
Franz Liszt (1811-1886) var en ungarsk komponist og pianist.

Franz Liszt (1811-1886) var en ungarsk komponist og pianist.

Science Source

16. juni 2020

Denne komposition af Franz Liszt (1811-1886) kaldes ofte Liebestraum, men hedder med rette Liebesträume (flere drømme), ligesom de to første i samlingen fra 1850.

Nummer tre kan man roligt kalde en gammel traver, al den stund den har været igennem trædemøllen i millionvis af amatørpianisters dagligstuer – for de flestes vedkommende i lettere bearbejdelser.

Liszt var romantikkens største klavervirtuos, han komponerede utallige stykker til sine koncerter rundt omkring i Europa, men de tre Liebesträume kom til verden, da rejseriet var overstået. De er også tiltænkt andre pianister med betydelig fingerfærdighed og slagkraft.

Nummer tre på godt fem minutter kræver nu især en stor musiker, for at det ikke skal ende i en forpjusket sentimentalitet. Man bliver straks indfanget af den smukke melodi, den er hovedsagen, og den hvirvles efterhånden ind i en berusende omfavnelse af stadigt mere sammensatte farver og rytmer i hele klaviaturet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • lars søgaard-jensen
Olaf Tehrani og lars søgaard-jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu