Læsetid: 6 min.

Lykketoft: Alle med interesse for (international) politik bør læse Ulrik Federspiels bog

Erindringerne fra den højestplacerede danske embedsmand i en menneskealder er et afgørende bidrag til at forstå embedsmændenes centrale position i vores regeringssystem og til at forstå de inderste tanker hos folkene i toppen af verdens supermagt. Det skriver Mogens Lykketoft i sin anmeldelse af ’Ulrik Federspiel – Et diplomatisk liv’
Ulrik Federspiels styrke er at registrere og operere. Uffe Ellemann-Jensen, som var den minister, han tjente længst, har vist engang sagt, at han førte lange samtaler med Ulrik Federspiel, hvor denne ikke sagde noget! Jeg har lidt samme erfaring, skriver Mogens Lykketoft.

Ulrik Federspiels styrke er at registrere og operere. Uffe Ellemann-Jensen, som var den minister, han tjente længst, har vist engang sagt, at han førte lange samtaler med Ulrik Federspiel, hvor denne ikke sagde noget! Jeg har lidt samme erfaring, skriver Mogens Lykketoft.

Jacob Ehrbahn

19. juni 2020

Ulrik Federspiel har udadtil haft en ofte usynlig rolle. Derfor er det ikke til at sige, hvor mange der kommer til at læse Et diplomatisk liv – erindringerne fra den højestplacerede danske embedsmand i en menneskealder. Men det er godt og vigtigt, at bogen er skrevet. Ulrik Federspiel leverer et afgørende bidrag til forståelsen af embedsmændenes centrale position i vores regeringssystem. Bogen er en vigtig kilde for historieforskningen, og den kan læses med stort udbytte af alle, der interesserer sig for politik, forvaltning og internationale forhold.

Forfatteren rutter absolut ikke med det enorme lager af fortrolige oplysninger, han har samlet sig. Alligevel formår han at give læseren et stærkt indtryk af sit virke, dets betydning og hans tilgang til rollen som skiftende udenrigs- og statsministres øverste forvaltningschef og nærmeste rådgiver.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

"Der er vel tider, hvor Danmarks langsigtede interesser som nation er bedst varetaget ved at dyrke de fælles interesser med de amerikanere, der er modstandere af den person, der lige for tiden bor i Det Hvide Hus."
citat fra artiklen

Det lyder ikke godt .... Privat kan vi mene, hvad vi vil.

Men en Regering skal anerkende også amerikanernes ret til demokratisk at vælge deres egen leder .... og altså ikke dyrke officielle forbindelser til landet opposition.

En dansk minister skal rette henvendelse til den relevante minister i f. ex. USA -
og ikke til den oppositionelle skyggeminister.

Og det er en vanvittig tanke, at Mette Frederiksen officielt skulle rette henvendelse til Joe Biden. Indtil 20. januar 2021 hedder præsidenten Donald Trump - og så er det ham, vi forhandler med - og allerede 3. november i år, finder vi ud af, hvem vi skal forhandle med fra d. 21. januar.