Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Malene Ravn har skrevet en folkelig kunstnerroman med sild og snaps

Malene Ravns habile slægtsroman om den modernistiske kunstner Carl Fischer (1892-1962) og hans besvær med kærlighed, børn og kunst er et bevægende, dramatisk og mættende måltid, hvor der hverken er sparet på tårer eller majonæse
Hvor lyset er er en fantastisk titel til en roman, der handler om en depressiv kunstner, der udsætter sine nærmeste og familie for næsten hvad som helst for at kunne hellige sig sin kunst.

Hvor lyset er er en fantastisk titel til en roman, der handler om en depressiv kunstner, der udsætter sine nærmeste og familie for næsten hvad som helst for at kunne hellige sig sin kunst.

Les Kaner

Kultur
5. juni 2020

Malene Ravn vil læseren det godt. Ikke noget pjat med et plot, der bevæger sig utydeligt som et spøgelse igennem siderne, anorektiske sætninger, man bliver helt bekymret for, eller kølige iagttagelser, der får læseren til at skutte sig ved verdens iskolde og kyniske snehjerte.

Nej, forfatteren Malene Ravn, der fik sit store gennembrud med slægtsromanen I dine øjne fra 2016, er med Hvor lyset er nu tilbage med endnu en velorkestreret og varmblodet slægtsroman, som jeg har haft svært ved at lægge fra mig.

Det er en delvist autentisk og elementært dramatisk og følelsesfuld fortælling, som Ravn også denne gang har kastet sig over. I Hvor lyset er er forfatteren gået på opdagelse i sin familiehistorie, nærmere bestemt har hun stillet skarpt på sin mands oldefar, den modernistiske kunstmaler Carl Fischer, der levede fra 1892-1962.

Han er internt i familien ikke kendt som nogen særlig kærlig skikkelse, omvendt kunne forfatteren fornemme en stor følsomhed i hans malerier – og den uoverensstemmelse har Ravn så åbnet for i Hvor lyset er.

Hvor lyset er er en fantastisk titel til en roman, der handler om en depressiv kunstner, der udsætter sine nærmeste og familie for næsten hvad som helst for at kunne hellige sig sin kunst. I sit voksenliv flytter Carl Fischer med familien altid efter lyset, som er uundværligt for ham, når han maler, uanset at det så ligger på femte sal af umulige kringlede trapper – selv når han og hans kone er ældre og knap kan gå. Jagten på lyset, der fører så meget mørke med sig.

Skabt til DR’s næste historiske søndagsdrama

Hvor lyset er fortæller historien om Carl Fischer, der opnår relativ stor succes som kunstner og modtager Eckersberg-medaljen i 1922, men som med sit periodisk mørke sind og verdensfjernhed gør det svært for hans trofaste hustru Ely og ikke mindst deres søn, Hans.

I romanen følger vi Carl Fischer helt fra hans fortumlede opvækst I Vejle, hvor moren dør i en ung alder. Faderen, der på grund af utroskab har bragt sig i unåde i lokalområdet, går konkurs og må flytte til København med Carl, den nye kone og et udvalg af tilhørende bonusbørn.

Malene Ravn: ’Hvor lyset er’.

Malene Ravn: ’Hvor lyset er’.

Saxo
I København bliver der oprullet både kvindehistorie, da den nye kone Laura insisterer på at beholde sin butik i eget navn, selv om hun er blevet gift, og går rettens vej og vinder, samt fagforeningshistorie, der fletter sig sammen med nye venskaber for Carl i København.

Læseren følger Carls løbende udvikling af sine tegnefærdigheder, som faderen ikke billiger, men som den nye kone, Laura, anerkender og ser talentet i. Det er ligeledes konen, der får trumfet igennem, at han tager uddannelse som malermester – og går på akademiet ved siden af, hvis de vil have ham. Og det vil de.

Det helt store drama begynder, da Carl møder den smukke skuespillerinde Ely, der hænger ud med kunstnere som Storm P, og deres stormende forelskelse river alt ned. Carl oplever, at forelskelsens rus kan omsættes til nye kunstneriske højder på lærredet og oplever et gennembrud, mens Ely må konstatere, at hendes store kærlighed primært omsættes til en graviditet, ingen af dem ønsker.

Konflikten starter her, hvor Carl ikke ænser ’Elys problem’, men derimod stikker hovedet i skyen og maler lystigt løs på forelskelsens rus. Alt imens trækker Ely sig væk, udstår graviditeten og giver sit barn bort.

Alligevel finder de igen sammen i en kærlighed, der som en berusende boble akkurat kan rumme de to og kunstens drømme, men som gang på gang brister i en virkelighed med Carls periodiske depressioner og generelt verdensfjerne tilstand. Det bliver ikke bedre, da den spanske syge holder sit indtog i Danmark og deres bortadopterede søn, Hans, sendes retur, da adoptivmoren dør af den smitsomme influenzaepidemi.

Som femårig møder Hans og hans biologiske forældre hinanden for første gang, og de fejrer gensynet ved at låse ham inde på et værelse for at kunne holde den 14 dages karantæne, som lægen anbefaler. Det er ikke rart for nogen, og derfor bliver de også nødt til at gå en del på værtshus for at kunne holde det ud – mens Hans tisser i bukserne på værelset og hulker lidt rigeligt, synes de. Indtil der bliver underligt stille.

Jo, Hvor lyset er sparer ikke på emotionerne, og stoffet er stærkt og underholdende og skabt til DR’s næste historiske søndagsdrama.

Malene Ravn er en sikker, men også folkelig fortæller, der serverer klassisk smørrebrød med en snaps, når man trænger til det. Der bliver sagt meget, måske også for meget, og taget i betragtning af, at det er en kunstnerroman, synes jeg også, at der mangler noget poesi, schwung og lidt mere refleksion over den kunst, i hvis navn der ofres så meget liv. Det ændrer ikke på en sikker og våd læseoplevelse, hvor man får både Klinkevals og dessert.

Malene Ravn: ’Hvor lyset er’. Gyldendal. 368 sider. 300 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her