Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Nina Lykkes nye roman er en fest af en samfundssatire

Nina Lykke har skrevet en tragikomisk satire om den rastløshed, som holder hjulene i gang
Kultur
26. juni 2020

I norske Nina Lykkes romanunivers findes der to slags mennesker, og mon ikke vi alle til en vis grad rummer begge typer: Der er dem, som af en eller anden grund mener, at de har ret til at rage til sig, som føler, at de fortjener det ene og det andet.

For eksempel Hestehalemanden, som tidligt i romanen kommer ind på fortælleren Elins lægekontor for at få en henvisning til en psykolog: Han sover dårligt, hader sit arbejde, kan ikke lide sine venner, gider ikke motionere, og så er han fornærmet over, at kvinder er blevet for kræsne, og at de eneste, som er interesserede i ham, er dem, han ikke selv vil have.

»Der er noget, tilværelsen skylder ham, og som han ikke har fået,« siger Elin. »Her har du tidsånden: Alle har en gæld at inddrive. Det er synd for alle.«

Og så er der dem, som føler, at de skal give tilbage, at det er dem, der står i gæld til omverdenen. Elin, der er i starten af 50’erne, tilhører den sidste gruppe. Hele sit liv har hun haft en følelse af, at hun står i minus i det sociale regnskab, og derfor kan hun ikke finde ud af at sige fra eller afvise nogen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her