Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ny bog: Dødeligheden stiger i den hvide amerikanske arbejderklasse

’Fortvivlelsesdødsfald’, altså dødsfald som følge af stofmisbrug, især af opium og heroin, alkoholmisbrug og selvmord, skyldes stigende psykisk lidelse i den hvide amerikanske arbejderklasse
Kultur
19. juni 2020

Lang tid før COVID-19 ramte landet var der begyndt at ske noget mærkeligt med dødeligheden i den amerikanske arbejderklasse: Dødstallene begyndte at stige år for år.

I moderne tid har det ellers været en jernlov at dødeligheden falder, og at den gennemsnitlige levealder stiger, som tiden går. Udviklingen i moderne medicin betyder, at denne tendens har gjort sig gældende på tværs af køn, klasse og nationalitet i stort set alle lande i fredstid i det sidste århundrede. Det er derfor bemærkelsesværdigt, når man ser dødeligheden stige for en gruppe.

Det er dette mysterium, som økonomerne Anne Case og Angus Deaton forsøger at løse i deres nye bog.

Fortvivlelsesdødsfald

Årsagen skal findes i det, Case og Deaton kalder deaths of despair, fortvivlelsesdødsfald, hvilket dækker over dødsfald som følge af stofmisbrug, især af opium og heroin, alkoholmisbrug og selvmord. Fælles for disse faktorer er, at de skyldes stigende psykisk lidelse i den amerikanske arbejderklasse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her