Læsetid: 9 min.

Her er otte kulturanbefalinger til bedre at forstå de sortes vrede i USA

Vold og kaos præger flere amerikanske storbyer efter politidrabet på den afroamerikanske mand George Floyd. Racismen har dybe rødder i USA, og diskriminationen mod den sorte befolkning er en integreret del af den amerikanske historie. Forstå de sortes vrede i USA gennem kulturen
Her ses demonstranter, der protesterer over politidrabet på George Floyd, ude foran Det Hvide Hus.

Her ses demonstranter, der protesterer over politidrabet på George Floyd, ude foran Det Hvide Hus.

Olivier Douliery

4. juni 2020

Vi giver dig her otte kulturanbefalinger, der hjælper dig til bedre at forstå de verserende raceuroligheder.

I Am Not Your Negro

Passende nok er den første film, man lige nu bliver præsenteret for på bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben, Raoul Pecks dokumentar I Am Not Your Negro fra 2016.

Filmen præsenterer den amerikanske forfatter, skribent og borgerrettighedsaktivist James Baldwin, men uden at interessere sig synderligt for hans liv og de forhold og begivenheder, der definerede det fra fødslen i 1924 til hans død i 1987.

I stedet handler den om, hvad James Baldwin havde at sige om den amerikanske kultur og den racisme, der har været fuldstændig indlejret i den siden nationens fødsel. Forbindelsen til den historie, der går forud for Baldwins samtid og til nutidens racistiske politivold, er tydelig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tina Peirano
  • Ole Frank
  • Eva Schwanenflügel
  • Jan Jensen
  • Anna Regine Irgens Bromann
  • David Zennaro
  • erik pedersen
  • Torsten Jacobsen
Tina Peirano, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Jan Jensen, Anna Regine Irgens Bromann, David Zennaro, erik pedersen og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anna Regine Irgens Bromann

Jeg vil gerne føje hele Jesmyn Wards forfatterskab til listen, især hendes memoir "Men We Reaped" og essaysamlingen "The Fire This Time", som hun var redaktør for. "Men We Reaped" handler om Jesmyns barn- og ungdom, og om fem unge, sorte mænd i hendes omgangkreds, der dør af forskellige årsager i løbet af bare fire år. Bogen synliggør systemets ligegyldighed over for sortes liv: det er ikke "bare" politivold, der slår unge, sorte mænd ihjel, det er også de vilkår, de vokser op under, og den måde, verden møder dem på. "The Fire This Time" blev til efter mordet på Trayvon Martin og er inspireret af James Baldwins "The Fire Next Time". Det er essays - og digte - om raceforholdene i USA i både fortiden, nutiden og fremtiden. Især er essayet "The Condition of Black Life Is One of Mourning" af Claudia Rankine helt fantastisk. Et citat derfra: "When blacks become overwhelmed by our culture's disorder and protest (ultimately to our own detriment, because protest gives the police justification to militarize, as they did in Ferguson), the wrongheaded question that is asked is, What kind of savages are we? Rather then, What kind of country do we live in?"

Tina Peirano, Annette Palle Andersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Tonny Vorm og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Citizen: An American Lyric af Claudia Rankine

When They See Us miniserie på Netflix

Og selvfølgelig
Slaverne dansede og holdt sig lystige - En fortælling om den danske slavehandel af Kåre Lauring

Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Lene Krathmann Pedersen anbefalede denne kommentar
David Joelsen

De sortes vrede vil man bedre fatte, hvis Information publicerede fængselsstatistikker, fattigdom blandt de sorte, antal døde sorte ved anholdelser, Antal sorte i fængsler, antal sorte i videregående uddannelser, antal sorte i holywood og film, antal sorte i regeringer og politiets i øvrigt kæmpe arsenal af militærudstyr. Læg dertil 8 år med en uforløst optimisme under Obama. En sort der ikke brokker sig kan dog blive atlet eller soldat.

Jeg tvivler de sorte kender til nogle af de her nævnte kulturperler i større grad.

Anna Regine Irgens Bromann

@David Joelsen
Du tror ikke, sorte amerikanere kender til den kultur, de selv producerer? Virkelig?

Desuden er statistikker ikke særligt gode til at skabe empati. Kulturen hjælper ofte med at transformere tal på papiret menneskeskæbner, man kan forholde sig til.