Læsetid: 10 min.

Roosevelt er blevet et forbillede for progressive, socialister og socialdemokrater i det 21. århundrede

Et nyt udvalg af den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelts taler fra 1930’erne og 1940’erne viser, hvordan man gennemfører en social revolution og grundlægger en ny verden
Et nyt udvalg af den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelts taler fra 1930’erne og 1940’erne viser, hvordan man gennemfører en social revolution og grundlægger en ny verden

Everett Collection/Shutterstoc

12. juni 2020

Menneskenes historie er ikke logisk, den bevæger sig i mystiske cirkler. Nogle generationer har fået meget givet på forhånd, andre generationer forventes at udrette meget selv. Det sagde den amerikanske præsident Franklin Delano Roosevelt i 1936, da han i Philadelphia accepterede udnævnelsen som demokratiernes kandidat til det forestående præsidentvalg. Og så slog han med det, der skulle blive en af hans mange berømte linjer, fast, hvordan hans egen generation stod i verdenshistorien:

»Denne generation har et stævnemøde med skæbnen«.

Denne tale til amerikanerne er også en beskrivelse af Roosevelts bestemmelse som præsident: Han forstod, at krisen kunne blive ødelæggende for alt, hvad han troede på i verden. Men han var også overbevist om, at krisen kunne udnyttes til at forandre hele det amerikanske samfund, grundlægge en ny verdensorden og skabe frihed, lighed og fremskridt på et niveau, som ingen andre generationer havde oplevet.

Den korte fortælling er, at det lykkedes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Sidsel Jespersen
 • Svend Erik Sokkelund
 • Torsten Jacobsen
 • Jeppe Lindholm
 • Torben K L Jensen
 • Steen K Petersen
 • Estermarie Mandelquist
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Alvin Jensen
 • Steffen Gliese
 • Anders Reinholdt
 • Kurt Nielsen
 • Thomas Tanghus
 • Poul Anker Juul
Sidsel Jespersen, Svend Erik Sokkelund, Torsten Jacobsen, Jeppe Lindholm, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Kurt Nielsen, Thomas Tanghus og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Bravo Rune - en fortjent hyldest til en stor amerikaner.

Svend Erik Sokkelund, Steffen Gliese og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Tænk, hvad USA og verden kunne være blevet til! Trist, at den økonomiske magt elites kapitalisme, helt uden om alle demokratiske institutioner og menneskerettigheder, har kørt verden i grus, død og ødelæggelse. Hvis f.eks. de 10% mest magtfulde og rigeste blev fjernet af ligningen ville mange af de problemer verden står overfor være løst.

Det er på højeste tid, at magten tilfalder demokratiet og dermed alle mennesker. Og ikke kun en håndfuld grådige magt liderlige sociopater.

Anette Nordvig Rasmussen , peter juhl petersen, Michael Waterstradt, Steffen Gliese, David Adam og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

USA tabte alt på gulvet med reaganismen i starten af 80'erne i troen på det kunne sikre USA magten i verden og vinde over Sovjet Unionen og kommunismen. Det er historie nu med et kommunistisk Kina, som med fuld fart og målrettet har overtaget verden. Og nej. Det sker ikke først i fremtiden. Det er allerede en realitet.

Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Historien om Roosevelt er, at kapitalismen er blevet tæmmet i historiens løb - endog mange andre gange, helt tilbage til det athenske demokrati - og at det derfor kan ske igen, at der ikke er noget naturstridigt i at bekæmpe ideen om, at penge i sig selv skulle være noget værd.

Steffen Gliese

Ah, ret beset var det vel våbenproduktionen, ligesom i Tyskland. Amerikanerne havde jo dog bare ikke tænkt sig at skulle bruge våbnene selv.