Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

En socialliberal forbryder: Ny bog fortæller om Mohammed bin Salmans vej til magten

Den impulsive kronprins Mohammed bin Salman vil transformere Saudi-Arabien til et moderne og frisindet kongedømme fri for fanatisk islam. Men det skal helst ske på hans måde, og de, der modsætter sig, ender enten bag tremmer eller i et syrebad efter en grundig omgang med knoglesav
Ben Hubbards lettilgængelige og letlæste bog skildrer Mohammed bin Salmans vej til magten; hvordan han gik fra at være en ubetydelig prins i Riyadh til at blive de facto-leder af Saudi-Arabien og i dag muligvis verdens mægtigste ’millennial’.

Ben Hubbards lettilgængelige og letlæste bog skildrer Mohammed bin Salmans vej til magten; hvordan han gik fra at være en ubetydelig prins i Riyadh til at blive de facto-leder af Saudi-Arabien og i dag muligvis verdens mægtigste ’millennial’.

Victoria Jones

Kultur
19. juni 2020

Under læsningen af Ben Hubbards portrætbog om den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, kommer jeg til en passage, hvor jeg vitterligt ikke ved, om jeg skal bryde ud i latter eller smide bogen væk for en stund.

Scenen er en telefonsamtale mellem præsident Donald Trump og kong Salman af Saudi-Arabien, og den finder sted, mens hele det internationale samfund er i oprør over, at saudiske agenter muligvis har myrdet den saudiske regimekritiker Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul.

Fra sit ovale kontor i Washington ringer Trump til kong Salman, der sidder i sit palads i Riyadh. Den amerikanske præsident vil vide, hvad der foregår.

»Vidste du noget om det her,« spørger Trump.

»Vidste din søn, kronprinsen, noget om det?«

»Vi ved ingenting,« svarer kongen tørt.

»Hvor er liget henne? Vi skal lige finde det lig! Hvor er liget,« spørger Trump lettere ophidset.

»Vi ved ingenting,« gentager kongen af Saudi-Arabien.

»Hvad med den knoglesav? Hvad med hele baduljen med knoglesaven? Er der virkelig en knoglesav involveret? Er der,« spørger Trump.

Der er stille i øjeblik

»Hvis der virkelig var en knoglesav involveret … så ændrer det jo hele historien,« kommer det så fra Trump. »Jeg har været i mange, mange svære forhandlinger, men jeg har fandeme aldrig haft brug for en knoglesav.«

Kongen af Saudi-Arabien afviser alt over telefonen.

Verdens mægtigste ’millennial’

Mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi fylder en del i Ben Hubbards portrætbog af kronprins Mohammed bin Salman, og det er kun forståeligt, for mordet blev skelsættende for kronprinsens omdømme internationalt.

I årevis havde kronprins MBS tryllebundet vestlige iagttagere med al sin snak om reformer, modernisering og Saudi-Arabiens snarlige genfødsel. Han har brandet sig selv som den mand, der skal tvinge Saudi-Arabien til at genopfinde sig selv i det 21. århundrede og blive andet end det olie- og fanatismeeksporterende kongedømme, det hidtil har været.

Men mordet viste det stik modsatte: At kronprinsen er en brutal, impulsiv og nærtagende ung mand, der er villig til at rydde sine kritikere af vejen uden den mindste respekt for hverken menneskerettigheder, ytringsfrihed, diplomati eller den internationale retsorden.

Og det er netop omdrejningspunktet i Ben Hubbards lettilgængelige og letlæste bog om kronprinsen. Den skildrer Mohammed bin Salmans vej til magten; hvordan han gik fra at være en ubetydelig prins i Riyadh til at blive de facto-leder af Saudi-Arabien og i dag muligvis verdens mægtigste millennial.

Kronprinsen nægtede at lade sig interviewe til bogen, og Ben Hubbard lægger ikke skjul på denne mangel. Men mellemøstlige autokrater er efterhånden blevet nærmest umulige at komme i nærheden af, så man må tilgive Ben Hubbard. Og selv om der er meget, vi stadig ikke ved om Mohammed bin Salman, må man også rose Hubbard for at samle brikkerne for os på sin helt egen måde.

For eksempel ved at bemærke, hvad kronprinsen ikke har tilfælles med andre prinser i den store kongefamilie, der består af mindst 5.000 medlemmer:

»Meget står uklart om, hvordan Mohammed bin Salman tilbragte sine 20’ere, primært fordi han ikke rigtig foretog sig noget, og af den grund tiltrak han sig mindre opmærksomhed. Mohammed bin Salman har aldrig drevet en virksomhed, der fik succes. Han har aldrig fået militærerfaring. Han har aldrig studeret på et udenlandsk universitet. Han har aldrig lært et fremmedsprog. Han har aldrig tilbragt længere tid i USA, Europa eller andre steder i Vesten.«

At Mohammed bin Salman ikke var nogen klassisk arabisk prins, der rejste Vesten tyndt, bliver i Ben Hubbards bog til en helt central pointe i fortællingen om kronprinsen.

Mens saudiske prinser rejste til London, Paris, New York, havde Mohammed bin Salman begge fødder dybt rodfæstet i Saudi-Arabien. Han elskede traditioner på den arabiske halvø, han tilbragte masser af tid blandt de ældre mænd i det royale hof, og han boede i ørkenen i flere uger ad gangen. Mohammed bin Salman kendte Saudi-Arabien bedre end nogen anden prins i kongefamilien, og måske er det en af hovedårsagerne til hans magtovertagelse.

Al modstand elimineret

Men hvad vil Mohammed bin Salman egentlig? Hvad er hans ambitioner? Hvad er hans planer for Saudi-Arabien?

Ben Hubbard bruger 384 sider på at gennemgå kronprinsens ageren for at besvare disse spørgsmål.

Allerede på sin 34-årsfødselsdag havde Mohammed bin Salman elimineret al modstand i kongedømmet, overtaget den totale kontrol med sikkerhedsapparaterne og gjort sig selv mere magtfuldkommen end selveste kong Abdulaziz, grundlæggeren af Saudi-Arabien.

Og siden hans magt blev absolut, har to politiske projekter drevet kronprinsen: sociale og økonomiske reformer.

De sociale reformer har været en ren massakre mod konservatismen, som er gået ubemærket hen i Vesten. Måske fordi mordet på Khashoggi kom til at fylde en del. Men Mohammed bin Salman har dybest set startet et korstog mod det fanatiske saudiske præsteskab, det religiøse moralpoliti, og den wahhabistiske ideologi, der har været rygraden for kongedømmet siden 1744.

Kronprinsen har smidt fanatiske præster bag tremmer, fyret ultrakonservative politichefer, der førhen opretholdt den strikse moralske samfundsorden i offentligheden, og offentligt vendt wahhabismen ryggen ved flere lejligheder.

Mohammed bin Salman har sørget for, at saudiske kvinder nu kan køre bil. Og han har afskaffet værgelovgivningen, der betød, at kvinder ikke kunne rejse til udlandet uden en mand, og han har gjort det muligt for unge saudiske mænd og kvinder at sidde ved siden af hinanden i de nyåbnede biografer, teatre og cafeer uden at blive chikaneret af moralpolitiet.

Forstår ungdommen

Kronprinsens økonomiske reformer har været lige så omfattende. Han har løbende anholdt tusindvis af prinser for korruption og presset dem til sidste dråbe, så de nu alle som én bidrager økonomisk til hans reformplaner, som skal gøre kongedømmet uafhængigt af olie.

Dybest set har Mohammed bin Salman afpresset hele kongefamilien til at punge ud for hans reformer.

Og for at gøre den saudiske økonomi mere sofistikeret vil han blandt andet bruge kongefamiliens formuer på at bygge nye megabyer langs Rødehavskysten, der skal drives, serviceres og vedligeholdes af hightechrobotter på solenergi. Silicon Valley skal være en del af projektet: Kronprinsens drøm er, at hele bigtechindustrien bidrager til at realisere megabyerne.

Mohammed bin Salmans ambition er at transformere Saudi-Arabien og føre det sikkert ind i det 21. århundrede ved at lægge forstokketheden og det reaktionære i graven.

I Saudi-Arabien er gennemsnitsalderen 30 år. Kronprinsen, der er født i 1985, forstår ungdommens kedsomhed, frustration og vrede over livet i kongedømmet – og han vil ændre på det.

My way

Mohammed bin Salmans moderne ideer og planer får ham muligvis til at lyde som en rar fyr, der går ind for socialliberale værdier, men så enkelt er det ikke.

Selv om mange unge saudiere hepper på kronprinsen, er hans top down-metoder ikke lige vellidt alle steder.

For eksempel er hans sociale reformer ikke faldet i god jord hos konservative kræfter, der sammenligner ham med djævlen, ligesom det heller ikke er alle moderne saudiere, som bryder sig om hans sociale og økonomiske reformer.

Ben Hubbard beskriver, hvordan journalisten Jamal Khashoggi kritiserede kronprinsen for dennes autokratiske beslutningsprocesser. Mohammed bin Salman træffer sine valg uden at rådgive sig med nogen.

Khashoggi stillede de kritiske spørgsmål:

Hvem siger, at robotbyer er lig med dannelse? Hvem siger, at turisme i Saudi-Arabien er vejen frem? Hvem siger, at indbyggerne vil acceptere ødelæggelsen af Rødehavskysten? Kan økonomiske reformer lade sig gøre uden demokrati? Kan progressive ideer blomstre uden en demokratisk samtale? Kan kvindefrigørelsen overhovedet lade sig gøre, når kvinder hverken kan stemme ved valg eller forme lovgivning?

Mohammed bin Salman kan ikke lide den slags spørgsmål. Alting skal ske på hans måde. Hans magt er absolut. Han er kongedømmets unge fader. Han er den, der giver, og den, der tager. Den, som river ned, og den, som bygger op.

Ben Hubbard fortæller om den dag, Mohammed bin Salman tillod kvinder at køre bil og samtidig smed flere kvindelige aktivister bag tremmer. Ingen af dem skulle løbe med æren. Ingen kvinde måtte eje sejren. Kronprinsen vil have overskrifterne for sig selv. Det var hans nådige beslutning og ikke kvindernes aktivisme, der førte til beslutningen om at lade dem køre bil.

Ben Hubbards portrætbog indeholder ingen saftige eller usædvanlige afsløringer om kronprinsen. Men som korrespondent for The New York Times er Hubbard en af de få journalister, der har haft ressourcer og adgang til både kilder og Saudi-Arabien i årene 2013-2018. Derfor giver hans bog en fortræffelig introduktion til kongedømmets nye hersker.

Men Hubbards portrætbog af den nu 34-årige kronprins bliver næppe den sidste.

Hvis Mohammed bin Salman bliver lige så gammel som sin far, kan han potentielt regere i fem årtier. Hvis han fortsætter i samme kadence, kan han ende med at blive den mest samfundsomvæltende monark, Saudi-Arabien nogensinde har haft.

En monark, der implementerer socialliberale reformer og opløser kritikerne i syrebad efter en grundig omgang med knoglesav – præcis som han gjorde med Jamal Khashoggi i Istanbul.

’MBS: The Rise to Power of Mohammed bin Salman’. Ben Hubbard. HarperCollins Publishers. 384 sider

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her