Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Spike Lee råber i sin nye film: ’Black Lives Matter’!

Spike Lees nye, kulørte Netflix-film, ’Da 5 Bloods’, der handler om fire Vietnamveteraner på skattejagt, er en fejring af sort kultur og en kritik af ’hvidvaskningen’ af det amerikanske samfund
En håndfuld Vietnamveteraner er på jagt efter en falden våbenbroders jordiske rester i den jungle, hvor de engang sloges for deres liv, i Spike Lees nye film, ’Da 5 Bloods’.

En håndfuld Vietnamveteraner er på jagt efter en falden våbenbroders jordiske rester i den jungle, hvor de engang sloges for deres liv, i Spike Lees nye film, ’Da 5 Bloods’.

David Lee

Kultur
12. juni 2020

»USA står i gæld til os. Vi byggede det her land,« siger en af hovedpersonerne i Spike Lees nye film, Da 5 Bloods, der fredag har premiere på Netflix. Og på den måde placerer filmen og instruktøren sig med en utrolig timing midt i den aktuelle, voldsomme diskussion af den sortes befolknings vilkår i USA, som lige nu foregår overalt i landet og verden.

Som altid, når man har med Lee at gøre, er der tale om en uhørt underholdende, kulørt, barsk, bevægende, vred og ambitiøs film, der har så uendelig meget på hjerte, at det ikke for alvor betyder noget, at der er elementer af den, som ikke lykkes helt. Det er et rodet, ujævnt værk, der blander det sublime med det utroværdige, og som på én gang er vildt didaktisk og en fysisk og følelsesmæssig oplevelse.

Handlingen begynder i nutiden – men springer ofte tilbage i tiden. Fire afroamerikanske vietnamveteraner, Paul (Delroy Lindo), Eddie (Norman Lewis), Otis (Clarke Peters) og Melvin (Isiah Whitlock jr.), genforenes i Saigon.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mads Kjærgård

Man fristes til at skriver: "Hvorfor f.... stemte i så ikke på Bernie Sanders?" Ville det ikke have reddet nogle menneskeliv? I England kan du dø af, at være arbejdsløs og det rammer både sorte og hvide.
Hvad gør de så ved det? Vælter en statue og forbyder folk at se "Halløj på Badehotellet," idet de krænkede ikke forstår det er en parodi, der netop udstiller racismen, som den trives i borgerskabet! Tja men hellere mangle sin insulin fordi man ikke kan få hjælp pga. en eller anden sindsyg formalitet, der er 1000 x hvad Monty Phyton nogen sinde kunne forestille sig! Siger det bare!

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvordan man kan skrive en anmeldelse af filmen uden at nævne indtil flere referencer til den siddende præsident er mig en gåde