Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Arca er uforsonlig som Cardi B og knejsende queer som Peaches

I den elektroniske musik er der ingen fysiske begrænsninger for, hvem du kan være. 30-årige venezuelanske Arca var engang en mand, men nu er hun noget tredje. Hendes album med optrædener af Björk og Rosalía former sig som en posthumanistisk kabaret
Arca er på vej vildere videre, ikke kun fra sit biologiske køn, men også fra den menneskelige krop. Det kan ses på de aktuelle pressebilleder, der vækker mindelser om den amerikanske performancekunstner Chris Burden, der i 1974 lod sig nagle gennem hænderne til en folkevogns tag i Venice, Los Angeles.

 

Arca er på vej vildere videre, ikke kun fra sit biologiske køn, men også fra den menneskelige krop. Det kan ses på de aktuelle pressebilleder, der vækker mindelser om den amerikanske performancekunstner Chris Burden, der i 1974 lod sig nagle gennem hænderne til en folkevogns tag i Venice, Los Angeles.

 

Frederik Heyman

Kultur
3. juli 2020

Den elektroniske musik er et rum uden naturlove. Her er ingen fysiske begrænsninger på, hvad du kan og vil. Her kan du kan gøre dig til den, du ønsker at være. Få dig en dybere eller højere stemme, spille rytmer i et tempo, intet menneske kan følge. Eller skifte til et andet køn end dit biologiske.

Tag amerikaneren, der engang hed Walter Carlos. Et sted mellem moog synthesizer-fortolkningerne af Bach på storsællerten Switched-On Bach fra 1968 og soundtracket med elektronisk Beethoven til Stanley Kubricks A Clockwork Orange i 1971 blev Walter til Wendy Carlos. Og i 1979 offentliggjorde hun – som en af de første – at hun havde fået en kønsskifteoperation.

Albumaktuelle venezuelanske Arca alias 30-årige Alejandro Ghersi var engang en mand, men nu er han noget tredje. Det er der mange eksempler på i elektronisk musik for tiden, Wendy Carlos er ikke længere alene. Octo Octa, Kindness, SOPHIE og Lyra Pramuk springer frem i denne anmelders hukommelse som nye, elektroniske musikere med en ikkebinær kønslighed eller et andet køn end deres biologiske.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her