Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Befriende lokal-tv: Hash, MDMA og to unges opdagelsesrejse i jagten på det frie liv

En ny youtubedokumentarserie om et ungt par på Samsø portrætterer deres opdagelsesrejse og deres forsøg på at befri sig fra normerne. Men indblikket sætter også spørgsmålstegn ved, om det frie liv nu også er så frit endda og giver anledning til at stille spørgsmålet: Hvad handler livet egentlig om?
Dokumentarserien bliver et åbensindet og spændende indblik i det at »gøre oprør« mod samfundets jakkesæt. Deres trip bliver til vores opdagelsesrejse, der undersøger, om det frie liv egentlig er så frit endda, skriver Daniel Hovalt i denne anmeldelse.

Dokumentarserien bliver et åbensindet og spændende indblik i det at »gøre oprør« mod samfundets jakkesæt. Deres trip bliver til vores opdagelsesrejse, der undersøger, om det frie liv egentlig er så frit endda, skriver Daniel Hovalt i denne anmeldelse.

Magnus Vendelbo

Kultur
16. juli 2020

Manús og Julie bor i et rod af et nedslidt hus. Tomme whiskyflasker flyder i plastikspande i forhaven, knæhøjt ukrudt vælter op ad alle sprækker i fliserne, og vi kan ikke se væggene for bare kludetæpper og hamp, der er hængt til tørre i stuen.

Til gengæld kan vi ane en hjemmelavet plakat på væggen med ordene: Befri dit liv. Det er dét, Manús og Julie vil. De laver sæsonarbejde på Samsø, hvor de bor, og når de har fri, ryger de hash, tager ’frimærker’, altså MDMA, og fester.

De vil ikke arbejde 9-17. De vil være frie. Det er fortællingen om livet for spansk-engelske Manús på 21 og Samsø-fødte Julie på 22 i dokumentarserien Befri dit liv på TV 2 Østjyllands youtubekanal, og det er fortællingen om unge, der vil gøre oprør. Fortællingen udspiller sig over syv afsnit af omkring syv minutter og kan kun findes på YouTube.

Bevidsthedsudvidende

For Manús og Julie er det frie liv på Samsø er primitivt og alternativt. I dagtimerne laver de forefaldende arbejde på restauranter, om aftenen og i weekenderne ryger de hash og drikker flaskeøl.

Men de har også dybe samtaler om livet, og det er i de øjeblikke, serien går fra at være provokerende og sensationssøgende til at portrættere to unge mennesker, der udlever netop deres version af det frie liv: Et liv uden regninger, men med sæsonarbejde og opdagelsesrejser.

De lukker os ind i deres intimsfære og bliver repræsentanter for den del af samfundets unge, der har set deres forældre blive slugt af arbejde, og som nu stiller spørgsmålet: Hvad handler livet egentlig om?

Det er det samme spørgsmål, dokumentarserien får os seere til at stille os selv. På godt og ondt, når Manús og Julies søgen efter det frie liv tager os med på besøg hos Julies venner, et »bevidsthedsudvidende« rapkollektiv, der kunne leve af »kærlighed og kildevand … men nu er muligheden der jo for at få kontanthjælp«, som en af dem selv formulerer det.

Detox og deroute

Trippet fører dem også til Valhalla. Ikke det hedenske sted, men et lille hostel i Thailand. Det er der, de vil tage en detox, men det er også der, de senere får smag for »thaiweed«.

Detox bliver på flere måder til en deroute for Manús og Julie. Returbillet har de ikke, og da pengepungen bliver tom og tømmermændene rammer, viser den frie utopi sig at være sværere at udleve, end de hidtil havde antaget. Dokumentaren viser, at en frigørelse med alkohol og fester rummer sit eget element af tvang. Manús vælter rundt på et dansegulv om natten, kan ikke stå op om dagen, pengene er sluppet op, og parret har ingen returbillet. 

Det giver stof til eftertanke, for pludseligt virker en »fri« tilværelse også problematisk. Julie ender også med at kalde tiden på Samsø og i Valhalla »helt vild hård«, da hun skal i i isolation i et kolonihavehus efter Thailand-turen.

Således bliver dokumentarserien et åbensindet og spændende indblik i det at »gøre oprør« mod samfundets jakkesæt, som Julie siger. Deres trip bliver til vores opdagelsesrejse, der undersøger, om det frie liv egentlig er så frit endda.

Til tider giver hjemmevideoerne en følelse af, at det ikke er muligt at leve sådan, andre gange får man lyst til at sige som Manús og Julie: »Vi gør egentlig lidt, hvad der passer os.«

’Befri dit liv’ kan ses på TV 2 Østjyllands youtubekanal. Alle syv afsnit er tilgængelige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er den samme type der ender blandt misbrugerne i Kødbyen og drankerne på værthuset 50+. Der er ikke en skid frihed over fattigdom og åndelig armod og at leve af andre menneskers gæstfrihed og penge.

Nanna Elisabeth Dinesen

Når de tager frimærker, så tager de altså LSD og ikke MDMA... der er rimelig stor forskel.

Ifølge dokumentaren gør de sig i begge dele.