Læsetid: 7 min.

Blichers ’Trækfuglene’ er en af dansk litteraturs fornemste naturskildringer

Naturelskeren og novellemesteren Blicher nåede med »Trækfuglene« sit poetiske højdepunkt
Naturelskeren og novellemesteren Blicher nåede med »Trækfuglene« sit poetiske højdepunkt

Sofie Holm Larsen

18. juli 2020

19. april 1838 blev læsere af Randers Avis indbudt til at subskribere på en ny bog, en digtsamling af omegnens dengang kendteste præst.

Redaktionen skrev:

»Vor jydske Skjald, Pastor Steen Steensen Blicher, har i disse Dage udstødt omstaaende Subscriptionsplan paa et nyt poetisk Foster, som han kalder Trækfuglene, en Naturkoncert. Vi ville haabe, at Digterens deri udtalte mørke Ahnelse, ikke maa stadfæstes; men derimod vort og Manges Ønsker gaae i Opfyldelse: at Musen, som hidtil, ret flittigt vil gjæste ham, og han endnu i mange Aar glæde os med sine herlige Aandsfrembringelser.«

Notitsens »mørke Ahnelse« henviser direkte til den tunge, dødsforvissede afskedsstemning i digtet »Sig nærmer Tiden, da jeg maa væk«, som stod trykt i samme nummer af avisen. Ud fra dette måtte læserne nemlig tro, at digterpræsten lå på sit yderste, og det havde faktisk også været ligeved. For i slutningen af juni 1837 ramtes Blicher af en reumatisk lidelse, en ondartet forkølelsesgigt, som tvang ham til at holde sengen indtil omkring 1. december.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
  • Kurt Nielsen
Jens Thaarup Nyberg og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu