Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’Undtagelsen’: Så megen ondskab samlet på et enkelt kontor

Filmatiseringen af Christian Jungersens roman ’Undtagelsen’ er mere overbevisende som thriller end som fremstilling af hemmelighederne bag menneskelig ondskab. Dens dystre elegance, uventede drejninger og smukt iscenesatte hallucinationer fænger
Samarbejdsvanskelighederne er lidt ud over det sædvanlige på det center for information om folkedrab, hvor thrilleren ’Undtagelsen’ foregår. Da anonyme dødstrusselsmails med referencer til folkedrabshistorien begynder at tikke ind til Iben (Danica Cucic, tv) og Malene (Amanda Collin), bliver stemningen kun mere anspændt.

Samarbejdsvanskelighederne er lidt ud over det sædvanlige på det center for information om folkedrab, hvor thrilleren ’Undtagelsen’ foregår. Da anonyme dødstrusselsmails med referencer til folkedrabshistorien begynder at tikke ind til Iben (Danica Cucic, tv) og Malene (Amanda Collin), bliver stemningen kun mere anspændt.

SF Film

Kultur
2. juli 2020

Det er et af de helt store, fede og evigt samfundsrelevante spørgsmål, der danner afsæt for den stilfulde danske thriller Undtagelsen: Hvordan helt almindelige mennesker kan få sig selv til at udleve den radikale ondskab, man ser under og i en vis grad efter folkemord.

Det er det spørgsmål, de beskæftiger sig med på Dansk Center for Information om Folkedrab, hvor Christian Jungersens roman og nu også filmatiseringen af den finder sted.

På centret sidder de to unge akademikere Iben (Danica Curcic) og Malene (Amanda Collin) og skriver artikler om ondskabens psykologi og folkedrabenes historie. De to er nære veninder og sludrer også fint kollegialt med den tilbageholdende sekretær, Camilla (Lene Maria Christensen).

Anderledes anspændt bliver stemningen, når den nyligst ansatte, bibliotekaren Anne Lise (Sidse Babett Knudsen), kommer ud af det enkeltmandskontor, hun er henvist til, for at blande sig i samtalen. I et kontor lidt væk sidder centerlederen Poul (Olaf Johannessen) og får rynker i panden, alt imens han registrerer samarbejdsvanskelighederne på afstand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

@ Lone Nikolajsen

Din anmeldelse giver mig helt sikkert anledning til at se denne film.
(Jeg var også ret begejstret for bogen i sin tid)

Men alligevel savner jeg eksempler på selve mobningen, som den udspiller sig og paranoidt eskalerer på selve arbejdspladsen.

Ellers forekommer det hele lidt for Meta ;-)

Maj-Britt Kent Hansen

Institut for Holocaust og Folkedrabsstudier, som Uffe Østergaard var leder af, lå vist i Nørre Søgade i København i begyndelsen af dette årtusinde. Mener, at det var med Arkivforeningen, at jeg besøgte stedet dengang. En større stuelejlighed fyldt med bøger. Om det var før eller efter, at jeg læste bogen, husker jeg ikke, men tydeligt, at det satte spekulationer igang i mit hoved. Herunder om forfatteren evt. havde haft et studenterjob på stedet. Nå, det vides så ikke, men jeg skal uanset de lidt forbeholdne anmeldelser (Politikens var decideret lunken) også se filmen.

Maj-Britt Kent Hansen

>>> ikke Institut, men Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier.