Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Beyoncé erobrer med ’Black is King’ Afrika – men vil Afrika erobres?

Beyoncés nye musikfilm, ’Black is King’, ankommer i en ekstremt racebevidst tid og i et splittet USA. Det er et visuelt overvældende værk. Men det er også en unødigt Beyoncé-fikseret maraton – og kaldes af nogle indfødte afrikanere for en overæstetiseret ’wakandaficering’ af Afrika
Beyoncés film ’Black is King’ er kun tilgængelig på streamingtjenesten Disney+, der kommer til Danmark til efteråret.

Beyoncés film ’Black is King’ er kun tilgængelig på streamingtjenesten Disney+, der kommer til Danmark til efteråret.

Ritzau/Scanpix

Kultur
5. august 2020

»Sort er konge. Vi var skønhed, før de vidste, hvad skønhed var.«

Jo tak, Beyoncés nye visuelle album eller musikfilm, Black is King, ankommer på et tidspunkt, hvor den afroamerikanske befolkning har taget bladet fra munden. På et tidspunkt hvor hvide amerikanere har haft masser af coronatid til at læse og – nok mest – se nyheder.

De har overværet George Floyd udånde under vægten af en hvid politimand, der ikke kunne være mere ligeglad. De har erfaret og for flertallets vedkommende anerkendt den retfærdige og værdige harme i Black Lives Matter-demonstrationerne. Og de har set deres præsident trække på skuldrene og forsøge at øge splittelsen i deres samfund.

Den 86 minutter lange Black is King bæres af sangene fra Beyoncés strålende, moderne afropop-soundtrack The Lion King: The Gift, der blev skabt i forbindelse med Disneys nye udgave af deres egen animationsklassiker Løvernes konge fra 2019. Men der udbygges også med citater fra filmen, og der er nyskrevne, poetiske visdomsord.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"Hvorfor mest fokus på kristendommen, når den religion nu engang er blevet importeret til det afrikanske kontinent af hvide?"

Virkelig? Det er trist at man i en artikel netop om fejlagtig romantisering og fejlkarakteristik af Afrika, laver en så åbenlys fejl, men det passer vel nok godt sammen med emnet. Hvis vi ser bort fra at den tidlige kristendoms største koncentration var i Egypten, så blev Etiopien kristent i det 4. årh., efter missionsvirksomhed fra Egypten og den dag i dag er deres kristendom også mest lig den egyptisk-koptiske kirke.

Katolicisme og protestantisme er hverken de ældste eller eneste former for kristendom i verden, uanset at de måtte være dem der er mest synlige for folk i den lille Nord, Syd og Vesteuropæiske verden.

Klaus Møller Kristensen, René Arestrup, Dennis Tomsen, Anders Olesen, Sigstein Oecologicus, Steen Bahnsen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Romantisering af Afrika blandt sorte amerikanere, romantiserer som regel hele Afrika, uanset at deres forfædre ikke har mere tilfælles med en oromo fra Etiopien end jeg som etnisk dansker har med en koreaner - også selvom også vi begge lever på samme kontinent. Der var rigtig nok ikke store koncentrationer af kristne blandt de vestafrikanske kongerriger og imperier, udover en kort periode før den transatlantiske slavehandel fandt sted. Men Afrika, som i når vi taler hele kontinentet... ? Det er jo for pokker der hvor de første munke opstod, hvor Augustin og snesevis af andre helgener kom fra, hvor tre paver kom fra (to af dem berbere).

Til spørgsmålet om fokus på kristendommen i videoen, er selvfølgelig at hun ønsker at blande hendes egen eksisterende kultur, sammen med en romantiseret version af hendes kultur.

Man ser lidt det samme når amerikanere af europæisk afstamning kommenterer på stort set alt der har med vikinger eller europæisk middelalder at gøre. Især videoer, inkl. musik, der har et vikingetema eller emne, får folk i kommentarsporet til at løbe løbsk med alle mulige romantiseringer, stereotypiseringer og glorificeringer af vikinger og deres liv.

René Arestrup, Finn Thøgersen, Anders Olesen, Sigstein Oecologicus, Steen Bahnsen, steen ingvard nielsen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Man må vel spørge sig selv om hun ikke forveksler det at have afrikansk baggrund med det at være afrikaner. Kunne man i øvrigt ikke finde en afrikansk dame til hendes rolle?

Ole Schwander, Rolf Andersen og Jane Doe anbefalede denne kommentar

Man plejer at se at det amerikanske samfund disneyficerer de store sorte ledere efter de døde (ofte med en kugle i kroppen) for at gøre dem mere spiselige for et hvidt publikum.

Nu disneyficerer den sorte Queen den sorte kamp for bedre rettigheder. Og hun gør endda på Disneyfucking+.

Come on smukke Beyonce! Hop i noget praktisk tøj, og gå ud på gaderne og demonstrer med de andre...

Sigstein Oecologicus, Rolf Andersen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"Black is King?" Er det ikke en racistisk titel, man kunne vel ikke forestille sig en film med titlen "White is King?" På en eller anden måde bliver det racistisk i sig selv, for hvorfor fremhæve sort og Afrika? Er det ikke ligeså godt som andet? Hvorfor gøre det til noget specielt? Og så ja, hvorfor ikke få en sort kvinde i hovedrollen, frem for en hvid? Alt det der tjavs var overstået, problemerne i U.S.A. er vel nok mere af social karakter. Men nu er det da hevet frem af skuffen igen og focus er fjernet fra det, der burde være focus på. Nemlig at alle betyder noget og at alle burde have en reel chance!

steen ingvard nielsen

Se og Hør.
Hvorfor skal vi forholde os til hvad Beyonce skal og ikke hvad hun egentlig gør?
Man må vel sætte sig ind i, hvordan det må være at stå med et kamera, i en meget sammensat virkelighed og fotografere sit eget ophav, gennem tågerne, og gøre det fra en romantisk platform, i en romantisk tradition og skulle navigere udenom det problematiske og offerrollerne, (måske) samtidigt. (hvis det er det der sker?).???
I al beskedenhed:
Er en af dem, der nøjes med fortabe mig i fragmentet, (som ikke Historiker)
I det rum, bliver jeg meget hurtigt hyper fascineret, af ideen om, at det kun er den filigran-detaljerede indgangsportal, til det konceptuelle kunstværk, jeg kan se.

Søren Kristensen

Kan hun ikke bare stille op til præsidentvalget?

Ralf Christensen

Tak, Bjørn. Det var en dårligt formulering generellisering. Kristendommen kom til dele af Afrika med de hvide, men ikke hele Afrika. Rettet.