Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Birgithe Kosović skriver besættende om at vokse op med en vrede, som ødelægger alt

Birgithe Kosović skriver i sin nye selvbiografiske dokumentarroman ’Det, du ikke vil vide’ både gådefuldt og besættende spændende. Det er både historien om storhedsdrømme og livets skuffelser, en dansk og serbisk familie i tiden omkring Anden Verdenskrig og terrorangrebet ved Krudttønden. Men først og fremmest er det en historie om vrede
»Hvis jeg udgiver den bog, tager jeg min far og holder ham fuldkommen hjælpeløst i mine hænder,« hedder det på en af bogens første sider. Og det gør hun virkelig. Med romanens lange kæde af »forbudte ord«, som det udtrykkes med en spejling af farens forbudte vrede. Deri ligger måske det bedste argument for hendes ret til at skrive historien, skriver anmelder Thomas Thurah.

»Hvis jeg udgiver den bog, tager jeg min far og holder ham fuldkommen hjælpeløst i mine hænder,« hedder det på en af bogens første sider. Og det gør hun virkelig. Med romanens lange kæde af »forbudte ord«, som det udtrykkes med en spejling af farens forbudte vrede. Deri ligger måske det bedste argument for hendes ret til at skrive historien, skriver anmelder Thomas Thurah.

Søren Bidstrup

Kultur
14. august 2020

Det »forbudte« i Birgithe Kosovićs selvbiografiske dokumentarroman er hendes fars vrede. Den er gennem hele hendes opvækst en lurende angst og på andre tidspunkter en velbegrundet frygt. Vreden er livsødelæggende, ikke kun for hende selv, men også for hendes yngre bror og deres mor.

Hvorfor er vreden forbudt? Ud over det indlysende svar, at en ukontrolleret vrede altid har ofre. Forfatterens eget svar er formuleret i bogens korteste kapitel, »Det forbudte«, på mindre end tre linjer: Faren »nyder den«.

At bogen både er gådefuld og besættende spændende skyldes ikke kun dens indhold, men også måden, den er fortalt.

Birgithe Kosović: ’Det, du ikke vil vide’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her