Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Karin Smirnoffs roman fra Udkantssverige rammer udviklingen på kornet i egne, hvor naturen hersker

Karin Smirnoffs debutroman ’Jeg tog ned til bror’, om en ung kvindes opgør med sin barndoms Nordsverige og omsorg for sin tvillingbror, der blev boende, er blevet en bestseller i Sverige
Som danske Erling Jepsen skriver Karin Smirnoff en moderne form for hjemstavnslitteratur, og romanens humor og sorte realisme er i høj grad et bekendtskab værd. Især minder den mig om det bedste fra 1970’ernes og 80’ernes sociale realisme, som Alice Walkers The Color Purple, skriver anmelder Marie Louise Kjølbye.

Som danske Erling Jepsen skriver Karin Smirnoff en moderne form for hjemstavnslitteratur, og romanens humor og sorte realisme er i høj grad et bekendtskab værd. Især minder den mig om det bedste fra 1970’ernes og 80’ernes sociale realisme, som Alice Walkers The Color Purple, skriver anmelder Marie Louise Kjølbye.

Janerik Henrsson/TT/Ritzau Scanpix

Kultur
21. august 2020

Karin Smirnoffs (f. 1964) debutroman Jeg tog ned til bror beskriver med jordnær realisme og sort humor en udvikling, der også er aktuel i Danmark, nemlig tendensen til, at mænd bliver boende i udkantsområder, mens kvinderne flytter væk. I romanen er naturen og sundhedssystemet det kit, der får samfundet til at hænge sammen – men kun lige akkurat.

Romanen er blevet et hit i Sverige for sin originale sprogtone og nordsvenske Västerbotten-dialekt, og den har i hjemlandet solgt imponerede 350.000 eksemplarer. I 2019 blev den indstillet til den prestigefyldte litterære Augustpris, og den modtog de svenske boghandleres Book of the Year Award, svarende til Boghandlernes Gyldne Laurbær.

Romanens hovedperson, Jana Kippo, har for år tilbage forladt barndomsbyen Smalånger i Västerbotten, mens hendes tvillingbror blev hængende i barndomshjemmet på Kippogården og er gået i druk. Nu er Jana tilbage på besøg og beslutter sig til foreløbig at blive og hjælpe Bror med at få styr på tilværelsen. Trods alt deler de deres voldsomme barndom, det rødblonde hår og fregnerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for en indlevende og velskrevet anmeldelse :)

Både denne og efterfølgerne "Vi for upp med mor" og "Sen for jag hem" kan stærkt anbefales. Måske særligt toeren. En del svenskere har dog syntes det blev alt for meget druk, incest, snavs og vold. For flertallet i udkantssverige er hverdagen ikke sådan, heldigvis. Men mon ikke sønderjyderne har samme indvendinger mod Erling Jepsen?