Læsetid: 7 min.

Louisianas storstilede kvindeudstilling er en kunsthistorisk landvinding

Louisianas ambitiøse udstilling af surrealismens kvinder udvider i det hele taget forestillingen om, hvad og hvem kunstbevægelsen indbefattede. Udstillingen kan ses til og med 8. november 2020
Når den kvindelige krop har lagt model til det mandlige begærsblik igennem hele kunsthistorien, er det frigørende at se en nøgen mandeskikkelse i samme position. Vores anmelder vidste slet ikke, at det fandtes og er taknemmelig for at Louisiana viser det.

Leonor Fini: ’Jordgudinde våger over en ung mands søvn’, 1946. Olie på lærred, Weinstein Gallery, San Francisco og Francis Naumann Gallery, New York

Når den kvindelige krop har lagt model til det mandlige begærsblik igennem hele kunsthistorien, er det frigørende at se en nøgen mandeskikkelse i samme position. Vores anmelder vidste slet ikke, at det fandtes og er taknemmelig for at Louisiana viser det.

Leonor Fini: ’Jordgudinde våger over en ung mands søvn’, 1946. Olie på lærred, Weinstein Gallery, San Francisco og Francis Naumann Gallery, New York

VG Bild-Kunst, Bonn 2019

7. august 2020

De sort-hvide portrætter af alle 34 kunstnere på Fantastiske Kvinder hænger på rad og række i den lange passage ind til Louisianas nyåbnede udstilling, som er en ny kortlægning af den surrealistiske kvindelige kunst. Og fantastiske ser de også ud, kunstnerne, i deres sofistikerede 30’er-look.

Man kunne dog hurtigt være skeptisk omkring den titel – ordet »fantastisk« er i bedste fald en kliché, i værste fald nærmest nedladende – men jeg styrer mig og mærker i stedet iveren over at skulle se nogle af mine personlige yndlingskunstnere i selskab med en hel række for mig endnu ukendte.

Mellemkrigsårenes vilde kunst

Mellemkrigsårenes kunst, hvor surrealismen opstod som bevægelse, har altid draget mig. De år var præget af så stor og grum en sorg og melankoli oven på Første Verdenskrigs rædsler, at man i kunsten oplever en længsel efter noget, der kan dulme chokket, forvandle vreden og etablere en mening ud af det meningsløse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • ingemaje lange
  • David Zennaro
  • Ervin Lazar
  • Alvin Jensen
Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, David Zennaro, Ervin Lazar og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu