Læsetid: 3 min.

En mere end almindeligt kvalificeret feelbadfilm om et rasende, svigtet barn

Tyske Nora Fingscheidts ’Systembryder’ skildrer en omsorgssvigtet niårig pige med et kolossalt raseri og det socialpædagogiske system, hun lever i. At de voksne her virkelig ønsker at hjælpe, men bare ikke ved hvordan, gør kun filmen mere sørgelig
Man forstår udmærket, hvor den niårige pige Bennis (Helena Zegel) vrede kommer fra, men også hvorfor den er svær at håndtere. Det er det, der gør tyske Nora Fingscheidts ’Systembryder’ så helt igennem trist.

Man forstår udmærket, hvor den niårige pige Bennis (Helena Zegel) vrede kommer fra, men også hvorfor den er svær at håndtere. Det er det, der gør tyske Nora Fingscheidts ’Systembryder’ så helt igennem trist.

Angel Films

27. august 2020

Kynismen er totalt fraværende i den tyske film Systembryder om en omsorgssvigtet pige, der ikke rigtig kan være nogen steder med sin aggressive adfærd.

Niårige Bennis (Helena Zengel) mor magter hende ikke, og den ene socialpædagogiske eller børnepsykiatriske institution efter den anden giver op af hensyn til personalets og de andre børns sikkerhed. 

De ville gerne hjælpe, det er bare langtfra givet, at de kan. Det fravær af kynisme og overskud af afmagt gør kun Systembryder, der vandt Sølvbjørnen for bedste film ved sidste års Berlinale, endnu tungere og endnu mere hjerteskærende.

Hvis det bare havde været den gode vilje hos de voksne i Bennis liv, der fejlede noget, så havde instruktør og manuskriptforfatter Nora Fingscheidt indirekte peget på en løsning. Men alle vil egentlig Benni det godt.

Det gælder både den ihærdige sagsbehandler fru Bafané (Gabriela Maria Schmeide) og psykiateren dr. Schönemann (Melanie Straub), der stille og roligt (og uhyggeligt) hæver Bennis dosis af impulshæmmende medicin og giver hende beroligende sprøjter, når hun er blevet fastspændt til en båre i et nyt raserianfald.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu