Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Peder Frederik Jensens nye roman leverer det bedste og det værste fra Luksusfælden og Deadline

Et avisbud med en prostitueret mor og højreradikale ideer bliver kørt ned af en fremadstormende S-politiker i en rød sportsvogn på Lolland. Samfundskritikken er til at tage og føle på i Peder Frederik Jensens nye udkantsroman, og det overskygger heldigvis de litterære mangler
Peder Frederik Jensen skriver en bemærkelsesværdig type politisk prosa, hvor alle veje fører ned i sølet. Læseren får ikke fornøjelsen af så meget som én grim ælling, der forvandler sig til smuk svane, skriver anmelder Bodil Skovgaard Nielsen.

Peder Frederik Jensen skriver en bemærkelsesværdig type politisk prosa, hvor alle veje fører ned i sølet. Læseren får ikke fornøjelsen af så meget som én grim ælling, der forvandler sig til smuk svane, skriver anmelder Bodil Skovgaard Nielsen.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
28. august 2020

Der er ikke sparet på effekterne i Peder Frederik Jensens nye, harmdirrende samfundskritik med titlen Det Danmark du kender. Den åbner med et sammenstød i tredje potens, skrevet i en så effektmættet tjubangstil, at det er ren litterær CGI:

Avisbuddet Niels fra bunden af socialklasse fem bliver kørt ned af en rød sportsvogn, der er ført af en tidligere så idealistisk socialdemokratisk borgmester, der nu er korrumperet folketingskandidat og cokemisbruger. En godmodig lastbilchauffør giver det unge bud førstehjælp. Borgmesterens elskerinde kimer ham ned midt i ulykken. En akutlæge kommer med helikopter og leverer det dramatiske overblik:

»De er nede på tid. Patienten er ved at slippe fra dem. Sekund efter sekund. Vi når det ikke. Vi når det. Alex skal tage en kontroversiel beslutning. Skal de finde saven frem? Åbne ind til hjertet.« 

Det er som taget fra en Bruce Willis-film, men Peder Frederik Jensen vil mere end levere underholdning. Romanen foregår blandt undermålere på Lolland-Falster, og der er optræk til et fortegnet billede af den rådne banan. Men mest af alt leverer Det Danmark du kender en ordentlig lussing af en samtidsdiagnose.

De værst tænkelige scenarier

Ulykken giver anledning til at udfolde de fire liv, der mødes – avisbuddet, lastbilchaufføren, der redder ham, borgmesteren og hans elskerinde. De repræsenterer i Jensens analyse fire forskellige poler af et land, hvor »uligheden vokser, og fællesskabet er i opløsning«, som bagsideteksten postulerer. 

Det Danmark du kender minder mig om Helle Helles Rødby-Puttgarden, men med en helt anderledes galde brændende i halsen. Den minder mig om Thomas Korsgaards intime beskrivelser af svigt og dysfunktionelle udkantsfamilier i Hvis der kommer et menneske forbi. Og Morten Papes Planen om storbyens sociale boligbyggeri.

Men Peder Frederik Jensen virker uinteresseret i sære eksistenser, udgrænsede familier og hårdkogte tæsk. Han skriver rasende samfundskritik. 

Niels, det påkørte bud, er et tredjegenerations omsorgssvigt. Morfaren var narkoman, moren prostitueret, og faren en ukendt blandt kunderne, der tæller menneskehandlere og østeuropæiske fragtmænd. De lever af toastbrød og joints, og når Niels ikke spionerer på sin mor, der betjener svedige mænd, er han ved at blive radikaliseret af højreorienterede grupper online. I sin fritid overvejer han et skoleskyderi inspireret af Anders Breiviks metode.

Det er arv og miljø i en uheldig kombi. 

Peder Frederik Jensen. ’Det Danmark du kender’.

Peder Frederik Jensen. ’Det Danmark du kender’.

Saxo
Jeg tror, man tager fejl, hvis man læser Jensens bog som pessimisme. Pessimisme er, ligesom optimisme, forankret i et overdrev og interesserer sig egentlig ikke for sammenhænge. Men Peder Frederik Jensen galoperer mod det værst tænkelige som et spil domino, hvor den enes fald også bliver den næstes. Det er determinismen, der råder. 

Det klinger af 1970’ernes socialrealisme, men Det Danmark du kender handler ikke om spektakulære, uheldige tilfælde, man skal føle med. Men om i grunden dybt ulitterære livsforløb, der bare følger deres bane. Alle personer er forudsigelige – den fattige dreng bliver kun mere udstødt og rabiat, den gæve socialdemokrat bliver i sidste ende lokket af partitoppens magt. De har ingen vendepunkter, udviklingsrejser eller selvindsigter. 

Teksten bliver i stedet drevet af analysen af, at Udkantsdanmark er stagneret på nedturen og nu bare reproducerer sig selv. Al den fri vilje og folkeskole og foreningsdemokrati, vi bryster os af, betyder nul og niks over for genetik og system.

Jeg er ikke samfundsøkonom og kan ikke udtale mig om diagnosens rigtighed. Men jeg synes, at Peder Frederik Jensen skriver en bemærkelsesværdig type politisk prosa, hvor alle veje fører ned i sølet. Læseren får ikke fornøjelsen af så meget som én grim ælling, der forvandler sig til smuk svane.

Luksusfælden eller Deadline

Det har sine fordele at fokusere på systemer og tabergener. Romanen har så meget nedtursstof, at det er til at svælge i. 

Jensen har indtil for nylig været taleskriver for miljøminister Lea Wermelin (S), og med titlen hentet fra den socialdemokratiske valgkampagne fra 2015 er man fristet til at tænke, at det har været frugtbart feltarbejde. Som en fnysende flue på væggen må han have labbet det mest kiksede og hykleriske fra Borgen i sig. Det er sjovt, som god sladder kan være det. 

Samtidig skriver Jensen et nærvær, der lader ham fange den langsomme opslidning af et lokalsamfund i de små handlinger. Som når Niels’ mor omhyggeligt folder hver cigaret, men lader opvask og sofahynder mugne til år efter år. 

Men fordi alting skal gå så skidt, bliver det også lidt kedeligt. Jensen insisterer på, at alle skal skide hele tiden og onanere ved enhver given lejlighed. Det er bare ikke så sigende, når gud og hver mand gør det. 

Og når en fattig mand skal sige: »Jeg har ikke salt til mit æg«, som om det var en autentisk replik i 2020, bliver man lidt træt. Det er rigeligt genbrug fra forrige århundredes Martin Andersen Nexø.

Men læser man hurtigt over skidescenerne, og kan man sluge et par forcerede replikker, er Det Danmark du kender ubehageligt underholdende. Peder Frederik Jensen leverer både fattigdomsporno og social kritik. Det bedste og det værste fra Luksusfælden og Deadline på en og samme tid.

Peder Frederik Jensen: ’Det Danmark du kender’. People'sPress, 300 sider, 300 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her