Tryghedstv
Læsetid: 8 min.

’Skattejægerne’ er et materialistisk happy place, der kan dulme både hjemve og kærestesorger

’Skattejægerne’ er en hedengangen seersucces, der senest blev sendt i 2018, men programmet, der handler om at handle med gamle ting, har noget tidløst over sig. For det handler om, hvordan dimserne, vi kaster vores kærlighed over, former os
Jens Guldsmed Thomsen og Mads Ejlersen, der driver butik i Tversted i Nordjylland, er DR-succesen ’Skattejægernes’ bud på Dupond og Dupont. Iført dunveste og sixpence kan de begejstres over alt fra en lille æske til et hæklet tæppe, de finder i spejdernes genbrugsbutik.

Jens Guldsmed Thomsen og Mads Ejlersen, der driver butik i Tversted i Nordjylland, er DR-succesen ’Skattejægernes’ bud på Dupond og Dupont. Iført dunveste og sixpence kan de begejstres over alt fra en lille æske til et hæklet tæppe, de finder i spejdernes genbrugsbutik.

Fra DR

Kultur
19. august 2020

Tv-programmet Skattejægerne er en indføring i krejlernes sprog og ritualer. Se bare denne ikkesamtale mellem to veteranbilsentusiaster, som står i Vejen og diskuterer prisen på en gul og rød veteranbus fra 1954:

»Jeg kan se, at du heller ikke har fået solgt den der bus endnu,« siger Torbjørn Bay, der ejer Torbjørn Bay Transport. Han er iført læderjakke og har samlet håret i en lille hestehale i nakken.

»Næ,« svarer Søren Sørensen, der siden 1985 har handlet med veteranbiler i Læborg Autohandel i Vejen. Han er iført dunvest, og i lommen har han et bundt spisebilletter til en pølsevogn, der står på gårdspladsen. Han holder åbent hus i sin forretning i dag.

»Nå,« siger Torbjørn Bay.

»Den står da og venter på dig, ja, den gør,« svarer Søren Sørensen.

»Ja, men det kunne da … « siger Torbjørn Bay tøvende. »Måske skal jeg se nærmere på den så. Det må jeg hellere gøre. Jeg har jo kigget på prisen jo. Men øh.«

»Jaeh,« siger Søren Sørensen.

»Sådan er det jo. Ting koster,« siger Torbjørn Bay.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er mange former for skattejagt.

I en række lande, vasker man (mange pensionister) guld af skrænterne til floderne. Medens andre samler flasker og dåser med pant.

Skulle jeg gøre noget, hælder jeg nok mod guldvaskeriet. Det virker mere motiverende end det med flasker. Og så giver det frisk luft.

I det sydlige Sverige afholdes der ligefrem kursus for amatørguldvaskere. Det foregår på et sted, hvor staten gennem århundrede havde et firma, for dette formål. Men efterhånden som de ansatte lagde det meste af guldet i egen lomme, blev det urentabelt, - men der vaskes altså fortsat guld.

Og i Sverige er det mest natursøgende pensionister, der rejser lidt rund med autocamperen, og prøver flodkanterne af. Faktisk mener man, at cirka 20.000 -80.000 svenske pensionister dyrker denne hobby i større eller mindre omfang og mere eller mindre regelmæssigt.

Man taler selvfølgelig ikke meget højt om indkomsterne, og da ingen opgiver det til Skatteverket, mener "verket" ikke, at det giver penge. Men der er altså omkring 60 firmaer, der rejser Sverige rundt og diskret køber guldet op. Og disse firmaer tjener faktisk gode penge, og har mio.-omsætning. .

Uanset Skatteverket antyder guldvaskerne selv, at de dygtigste af dem i gennemsnit har 2-3 gange mere end pensionen ved blot at dyrke denne hobby 10-15 gange om måneden. Og mange antyder også, at uden denne indkomst ville de ikke har en ny og stor autocamper.

Altså - er der smalhals på budgettet for den store og nye autocamper, - så vask dig til en formue..

https://www.guldvaskning.se/sv/var-kan-man-hitta-guld

http://www.detektorist.se/vaska-guld-sverige-regler/

http://www.detektorist.se/vaska-guld-sverige-regler/

Maj-Britt Kent Hansen

Apropos køretøj viser Netflix: Comedians in Cars getting Coffee. Der er et par og firs korte afsnit à ca. 15 minutter, hvor Jerry Seinfield (stand-up komiker) fører fantastiske - mestendels gamle - biler rundt i New York City og omegn samt i Californien. Han ledsages hver gang af en ny komiker, og der tales om lidt af hvert på en herlig underspillet måde. Endelig indtages der kaffe i spandevis. Serien er blevet over flere år.