Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Anne Applebaum spørger i ny bog: Hvor gik det galt for mine konservative venner?

En splittelse går gennem Vestens højrefløj mellem de liberale og de illiberale, mellem dem, der tror på frihedsrettigheder og retsstat, og dem, der hellere vil bruge magten til at genskabe et nationalkonservativt samfund. Ny bog fortæller splittelsens historie set indefra
I Anne Applebaums nye bog ’Twilight of Democracy. The Failure of Politics and the Parting of Friends’ fortæller hun om at se bitterhed og magtsyge gøre bekendte til villige redskaber for misinformation og antidemokrati.

I Anne Applebaums nye bog ’Twilight of Democracy. The Failure of Politics and the Parting of Friends’ fortæller hun om at se bitterhed og magtsyge gøre bekendte til villige redskaber for misinformation og antidemokrati.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Kultur
11. september 2020

Ved årtusindskiftet holdt journalisten Anne Applebaum en kæmpe nytårsfest på sin svigerfamilies polske landsted. Der var diplomater, politikere, journalister, forskere og alle mulige andre af centrum-højre-observans til stede. Størstedelen var »konservative, antikommunisterne«, skriver hun. »Men i det øjeblik i historien kunne man også have kaldt os liberale.«

I Twilight of Democracy. The Failure of Politics and the Parting of Friends, fortæller hun, hvad der skete mellem den fest og en nytårsfest tyve år senere samme sted, hvor kun de liberale deltog, og de konservative aldrig blev inviteret og aldrig ville være kommet. Det handler om splittelsen på højrefløjen efter Murens fald mellem de liberale og de illiberale. Om tiden efter det øjeblik, hvor højrefløjen kunne tro sig ens og fælles i sejren over Sovjetunionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

I lige så høj grad led Skandinavien under skiftet: ved at gå med på den liberalistiske fantasi, fjernede vi grundlaget for det samfund, der rent faktisk kunne fungere og som var værd at bevare: den nordiske blandingsøkonomi.
Men noget kunne tyde på, at der her og der er folk, der har fået øjnene op for dumhederne.

Søs Jensen, Susanne Kaspersen, Mikkel Zess, Olaf Tehrani, Bent Larsen, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Anina Weber, Karsten Aaen, Ib Jørgensen, Thomas Tanghus og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Steffen - så er spørgsmålet, om de dumheder, de får øjnene op for, er de egentlige.
I takt med at kapitalismen udvikler sine iboende destruktive tendenser skal dens halehæng af politikere finde nye ben at stå på i deres forsøg på at retfærdiggøre deres kamp for at holde den kørende.

Søs Jensen, Susanne Kaspersen, Mikkel Zess, Anina Weber, Poul Simonsen, Erik Winberg og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Nationalkonservative har 'sejret af helvede til' - retsstaten, centralmagten, markedsøkonomien etc. - findes, men nationalkonservative er ikke villige til at spise egen medicin - dvs. føle det eksistentielle ubehag, der automatisk følger med den nationalkonservative tænkemåde og livsstil - når almen menneskelig svaghed og svigt forstyrrer billedet af de stærke individer. Og først og fremmest vil de nationalkonservative ikke finde sig i de personlige konsekvenser og bindinger, der følger af at loven er ens for alle, at alle er født lige, at der med rettigheder følger pligter, at demokratiet og parlamentarismen og alle nationalliberale institutioner tager tid og penge at udvikle og drive. I stedet ser det ud til at samarbejder henover midten i længden ser ud til at fungerer mindst ringe, som fx de nordiske velfærdsdemokratier.

Steffen Gliese, Søs Jensen, Rolf Andersen og Anina Weber anbefalede denne kommentar